UŽASNA STATISTIKA: Jedno dete nedeljno umre od raka! A svakog dana jedno se razboli
Foto: Shutterstock

Poražavajuće: smrtnost mališana od tumora u Srbiji

UŽASNA STATISTIKA: Jedno dete nedeljno umre od raka! A svakog dana jedno se razboli

Društvo -

Alarmantno: Sa 334 deteta obolela od kancera godišnje daleko smo iznad evropskog proseka, koji iznosi 165. Broj obolele dece je u odnosu na pre 10 godina porastao za 75 odsto

Svakog dana jedno dete u Srbiji oboli od raka, a svake nedelje jedan mališan izgubi bitku s tom opakom bolešću!

Da od malignih bolesti oboleva sve više dece, pokazuje i podatak da su u 2016. godini od kancera obolela 334 dece starosti do 19 godina, što je za 75 odsto više u odnosu na pre jednu deceniju, kad je godišnje ova opaka bolest dijagnostikovana kod 200 mališana.

Joland Korora
Joland Kororafoto: Printscreen

Potrebni podaci

Koliko je rak kod dece u porastu u Srbiji nemoguće je precizno utvrditi jer ne postoji nacionalni dečji kancer registar, ali je činjenica da je sa 334 obolela deteta u 2016. Srbija daleko iznad evropskog proseka, koji je iznosio 165 obolelih.

dr Danica Grujičić
dr Danica Grujičićfoto: Privatna Arhiva

Profesor dr Danica Grujičić

OBJASNITE OTKUD OVOLIKO BOLESNE DECE!

Profesor dr Danica Grujičić, načelnik Odeljenja za neuroonkologiju u Kliničkom centru Srbije, upozorila je na Tviteru na sve veću pojavu kancera kod dece.

- Užasni podaci o broju obolele dece od malighnih bolesti u Srbiji do 19. godine. U 2016. obolelo je 334 dece, a evropski prosek je 165. Kod nas je prosek 0,7% obolele dece, a u Evropi 0,4% u odnosu na ukupan broj obolelih. Ovo su zvanični podaci koje sam dobila iz „Batuta“. Volela bih da mi „stručnjaci“ koji tvrde da su hemija i osiromašeni uranijum od bombardovanja skoro pa lekoviti objasne otkud nam ovoliki porast obolele dece. A ona nisu izložena svim rizicima kao mi odrasli, starost, pušenje itd.

Više obolelih

- Dok god nemamo nacionalni dečji registar, mi ne možemo sa sigurnošću tvrditi da li je i koliko povećano obolevanje od malignih bolesti. Taj registar bi omogućio i strategiju naše zemlje u borbi protiv ove pošasti. Ono što znamo je da svake nedelje u Srbiji jedno dete umre od raka, a svaki dan se jedno dete razboli. Najčešći oblik maligniteta kod dece je leukemija, ali ona ima i najveći procenat izlečenja. Posle leukemije slede tumori centralnog nervnog sistema, mozga i tumori kostiju. Ono što mi iz NURDOR možemo da kažemo jeste da je povećan broj dece i roditelja koji borave u našim roditeljskim kućama, što indirektno može da ukazuje da je povećan broj dece obolele od malignih bolesti - kaže za Kurir Joland Korora, predsednik Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka.

Iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ nismo dobili podatke o broju dece koja su obolela od malignih bolesti u 2017. godini ni da li se broj mališana sa ovom opakom bolešću povećao.

dr Lejla Paripović
dr Lejla Paripovićfoto: Printscreen

Pacijenti iz svih krajeva

Doktorka Lejla Paripović, načelnik odeljenja za pedijatrijsku onkologiju u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, ističe da se na Institutu leče mali pacijenti iz svih krajeva Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

- Najčešći maligniteti kod dece su leukemija i limfomi, a od solidnih tumora najčešći su tumori mozga, tumori kostiju i mekotkivni sarkomi. Na pedijatrijskoj onkologiji imamo 18 postelja i tu se leče deca od 0 do 18 godina, koja u Institutu dok su bolesna imaju organizovanu nastavu, da bi po završetku lečenja mogla da se vrate normalnom životu i školovanju. U zavisnosti od tipa i stepena proširenosti bolesti, procenat izlečenja kod solidnih tumora može biti između 70 i 80 odsto. Kod leukemije procenat izlečenja je i preko 90 odsto - kaže Dr Paripović.

Upozorenje Profesor Radan Džodić zabrinut zbog situacije

RAK ĆE ZA 10 GODINA BITI BOLEST BROJ JEDAN U SRBIJI

Profesor dr Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, ističe da je rasprostranjenost malignih bolesti tolika da će za 10 do 15 godina biti učestalija od bolesti srca i krvnih sudova.

dr Radan Džodić
dr Radan Džodićfoto: Printscreen

- Opseg problema je toliki da će za 10 do 15 godina to biti najveći zdravstveni problem. Pripremili smo brošuru od 30 strana koja će biti osnova nacionalne strategije za borbu protiv raka po francuskom modelu i koju bi Skupština Srbije trebalo da usvoji. Ona obuhvata plan od prevencije do zbrinjavanja neizlečivih. Suština plana je da država shvati da svaki njen građanin, od predsednika do najobičnijeg građanina, treba da brine o sopstvenom zdravlju i o pošasti koja se zove rak - kaže dr Džodić i dodaje da se eliminacijom faktora rizika pušenja, alkoholizma i gojaznosti eliminiše 30 odsto novonastalih oboljenja.

ČINJENICE

NAJČEŠĆI OBLICI MALIGNITETA KOD DECE

leukemija 30%

tumori mozga 11,5%

limfomi 6%

TUMORI OD KOJIH NAJVIŠE BOLUJU ŽENE

rak dojke

rak grlića materice

rak debelog creva

TUMORI OD KOJIH NAJČEŠĆE PATE MUŠKARCI

rak prostate

rak pluća

Rak pluća je najčešći oblik maligniteta, od kog godišnje u svetu oboli 1,2 miliona ljudi

U Srbiji se godišnje registruje 4.300 novoobolelih od raka pluća

Od raka dojke, koje je najčešći oblik raka kod žena, u svetu godišnje oboli milion žena

Rak debelog creva ja treći po učestalosti i od njega u svetu godišnje oboli oko 950.000 ljudi

Rak grlića materice je drugi po učestalosti kod žena i od njega svake godine oboli oko 500.000 žena u svetu

Kurir / Slavica Tomčić

Foto: Shutterstock, Privatna arhiva, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: ALARMANTNO! Pogledajte koliko dece u Srbiji godišnje oboli od raka?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track