SVAKIM DANOM SVE VIŠE OBOLELIH: Male boginje se šire Srbijom, zaraženo više od 1.000 osoba!
Foto: Shutterstock

većina dobila i upalu pluća

SVAKIM DANOM SVE VIŠE OBOLELIH: Male boginje se šire Srbijom, zaraženo više od 1.000 osoba!

Društvo -

BEOGRAD - U Srbiji je svakim danom sve više obolelih od malih boginja, pa je do sada registrovano 1.036 pacijenata sa ovom dijagnozom. Morbili se najviše šire u Beogradu, među decom od jedne do četiri godine.

Prema Batutovom izveštaju, kod 133 osobe su zabeležene komplikacije. Većina je pored malih boginja dobila i upalu pluća.

Zabeležena su i dva smrtna slučajeva, mladić od 30 godina iz Beograda i dvogodišnje dete iz Niša.

Prošlog peta su se porodile i dve žene, takođe u ova dva grada, gde imamo i najviše obolelih, kod kojih su zabeležene male boginje.

Od oktobra prošle godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti.

U Srbiji se intenzivno sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 12 meseci do navršenih 14 godina.

Osobe koje nisu primile MMR vakcinu ne samo da su u riziku od obolevanja već i od komplikacija bolesti. Imunološki bedem koji se gradi godinama najviše je urušen u predškolskom uzrastu, a stručnjaci su upozoravali da je najopasnije da male boginje uđu u predškolske ustanove, što se takođe dogodilo tokom u Beogradu.

(Kurir.rs/Blic/Foto: Shutterstock/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track