U SUBOTU SAMO U KURIRU DVA POKLONA Ikona Svetog Jovana s važnim datumima pravoslavnog kalendara za 2018. godinu i slavski dodatak Sveti Jovan
Foto: Kurir

SVETI JOVAN

U SUBOTU SAMO U KURIRU DVA POKLONA Ikona Svetog Jovana s važnim datumima pravoslavnog kalendara za 2018. godinu i slavski dodatak Sveti Jovan

Društvo -

U subotu, 20. januara, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju dan posvećen Svetom proroku, Preteči i Krstitelju Gospodnjem Jovanu.

Tog dana vam Kurir, sad već tradicionalno, daruje dva poklona posvećena ovom značajnom srpskom svecu: veliki poster sa ikonom Svetog Jovana koji sadrži najvažnije datume pravoslavnog kalendara u 2018. godini, a u slavskom dodatku saznaćete sve o slavi Sveti Jovan i običajima koji se vezuju za nju. Specijalno za Kurirov dodatak govori Šaban Šaulić, koji otkriva na koji način se slava obeležava u njegovom domu. Na poslednjoj strani dodatka naći ćete sličicu za slavsku sveću.

foto: Kurir

Jovan se zove Krstitelj jer je, po verskom učenju, krstio Isusa Hrista, a Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak. Sveti Jovan je primer čvrste i nepokolebljive vere, odvažnosti i istinoljubivosti. To je i bio uzrok njegovog stradanja, jer je javno govorio o nemoralu i bludu cara Iroda, koji je živeo u grehu sa svojom snahom Irodijadom, majkom Salome. Jovan je ubijen za vreme kralja Judeje Iroda, koji je naredio da se proroku odseče glava.

NARODNA VEROVANJA

Na Svetog Jovana vernici se ne vesele, a po mogućstvu, u ruke ne uzimaju nož, u znak sećanja na stradanje Jovanovo. Ne jede se i ne pije ništa što je crveno, jer boja simbolizuje nevino prolivenu svetiteljevu krv. U narodu postoji običaj da se ljudi na Jovanjdan bratime i kume jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja. Kaže se da je posle Nikoljdana i Đurđevdana, Jovanjdan treća slava koju Srbi najviše slave.

Vernici, bilo pravoslavci ili katolici, vrlo često daju Jovanovo ime svojoj deci. Pravoslavci slave krsnu slavu Svetog Jovana, a katolici obično slave imendan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja