STRANCI DOLAZE DA OPERIŠU NAŠU DECU: Kardiohirurzi iz Amerike i Engleske uradiće 7 teških operacija
Foto: Shutterstock

lekarska pomoć

STRANCI DOLAZE DA OPERIŠU NAŠU DECU: Kardiohirurzi iz Amerike i Engleske uradiće 7 teških operacija

Društvo -

Dovođenje stranih lekara u Srbiju da leče pacijente biće nastavljeno i ove godine, a tokom januara planiran je dolazak stručnjaka iz SAD-a i Velike Britanije koji će operisati naše najmlade pacijente, kažu u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Od danas pa do 20. januara u Institutu za zdravstvenu zaštitu majka i deteta "Dr Vukan Čupić" u Beogradu kompleksne kardiohirurške operacije kod četiri pacijenta radiće prof. dr Kristofer Bird iz američke "Boston čildren hospital".

Takođe, od 21. do 24. januara kardiohirurg prof. dr Martin Kostoljni iz "Grejt Ormond strit hospital" u Londonu obaviće kompleksne kardiohirurške intervencije kod tri pacijenta u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj u Beogradu.

Republički fond za zdravstveno osiguranje saopštio je da su tokom prošle godine odobrili i finansirali angažovanje inostranih stručnjaka iz Engleske, Nemačke i Italije, Hrvatske.

Rađene su kompleksne operacije urođenih srčanih mana u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj i IKVB "Dedinje", kao i neurohirurške operacije u KCS.

"Na ovaj način je uspešno operisano sedam pedijatrijskih i 22 adultna pacijenata na teret sredstava Republickog fonda za zdravstveno osiguranje", navode u RFZO.

Ministarstvo zdravlja i RFZO na taj način nastavljaju dovođenje inostranih stručnjaka kako bi domaći lekari sticali nova znanja, osiguranici lečeni u svojoj zemlji, a postiže se i velika ušteda novca koji može biti preusmeren za lečenje drugih pacijenata.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track