VRAĆEN U PRETHODNI ČIN: Vojni sud u Nišu osudio predsednika Vojnog sindikata zbog istupanja u javnost
Foto: Printscreen

disciplinski postupak

VRAĆEN U PRETHODNI ČIN: Vojni sud u Nišu osudio predsednika Vojnog sindikata zbog istupanja u javnost

Društvo -

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić danas je prvostepeno osuđen vraćanjem u prethodni čin i novčanom kaznom od 5.000 dinara zbog istupanja u javnosti, potvrđeno je Insajderu. Antić, najavljujući žalbu na odluku Vojnodisciplinskog suda u Nišu, kaže za Insajder da će ova presuda ući u istoriju kao primer najgrubljeg kršenja ljudskih prava.

foto: Privatna Arhiva

„Ustavni sud dao je stav da Vojnodisciplinski sud nije sud, tako da je mene sada osudio sud koji nema osnova da sudi predstavniku jednog nezavisnog pravnog lica kakvo je Vojni sindikat Srbije", rekao je Antić za Insajder.

Presuda je, prema njegovoj oceni, vid pritiska na Vojni sindikat Srbije i njengove članove. Antić navodi da planira podnošenje krivične prijave postupajućem tužilaštvu protiv „svih koji su učestvovali u ovom disciplinskom postupku je se sumnja da je učinjeno krivično delo ometanje i sprečavanje sindikalnog delovanja“.

Antić dodaje i da je apsurd da se već godinama u sistemu odbrane Srbije na neki način kriju odgovorni za loše stanje i zloupotrebe dok sud osuđuje one koji na njih ukazuju.

Protiv oficira Novice Antića u toku prošle godine pokrenut je disciplinski postupak po članu 149 Zakona o Vojsci Srbije zbog svojih izjava kao predsednik Vojnog sindikata.

Suđenje Antiću zbog disciplinskog prestupa trebalo je da počne 12. septembra prošle godine, ali je suđenje prekinuto jer okrivljeni nije došao u uniformi već u civilnom odelu.

Istovremeno, okrivljeni i njegov branilac Vuk Tufegdžić zatražili su izuzeće sudije Dimića "zbog pristrasnosti".

Novica Antić u ranijim izjavama je rekao da se ne tereti za bilo šta što je uradio u obavljanju službe već kao predsednik sindikata.

"Terete me za ono što sam govorio u javnosti od novembra 2016. godine do sada kao predsednik Vojnog sindikata, a svi znate da je sindikat nezavisno pravno lice od svih državnih organa i od svakog poslodavca", rekao je Antić septembra prošle godine.

On je dodao da je na svim protestima govorio o opštem stanju u Vojsci Srbije.

Na dan početka suđenja, Antića je podržalo oko 30 pripadnika Policijskog sindikata Srbije, Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije i

Udruženog pokreta slobodnih stanara, koji su došli u majicama sa napisima „I ja sam Novica“.

Inače, Vojni sindikat Srbije na čijem je čelu Novica Antić u prethodnom periodu organizovao je nekoliko protesta zbog, kako su tada navodili, katostrofalnog materijalno-radnog statusa pripadnika Vojske Srbije i sprečavanje daljeg urušavanja Vojske.

Istovremeno, ovaj sindikat podneo je i krivičnu prijavu protiv jednog brigadnog generala i potpukovnika jer se sumnja da su licima iz kriminogene sredine, koji su u javnosti označeni kao vođe navijača, omogućili da koriste strelište i municiju Vojske Srbije.

Nakon skoro godinu dana predistrage, Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu, odbacilo je ovo krivičnu prijavu.

Predsednik Vojnog sindikata Srbije: Presuda pred disciplinskim sudom pritisak na sindikat

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić osudjen je danas pred Vojno-disciplinskim sudom u Nišu na ;kaznu vraćanja u prethodni čin, jer je prema mišljenju suda napravio disciplinski prestup svojim izjavama na protestima tog sindikata krajem 2016. i tokom 2017. godine.

foto: Fonet

Antić je agenciji Beta kazao da kazna nije izvršena, jer nije prvostepena i da će se njegova odbrana žaliti višem Vojno-disciplinskom sudu u Beogradu.

On je kazao da je osudjen zbog iznošenja stavova na protestima, a da ga je osudio sud koji prema mišljenju Ustavnog suda nije sud, već organ uprave u sastavu Vojske Srbije.

Antić je rekao da proces protiv njega vidi kao politički i da je presuda naredjena iz vrha Vojske, odnosno kao krivca označio načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubišu Dikovića, pod čijom je komandom sud.

"Ovo doživljavamo kao vid pritiska na Vojni sindikat Srbije i zastrašivanje ostalih pripadnika vojske, koji su u VSS ili žele da budu", rekao je Antić agenciji Beta i dodao da slučaj vidi kao jako "negativan potez i samovolju ljudi iz vojske".

On je kazao da su ovom presudom narušeni odnosi sa Ministarstvom odbrane, koji su krenuli uzlaznom putanjom i da se vraćaju na period iz vremena protesta.

Antić je dodao i da je sud pokazao neprofesionalizam i pristrasnost, "jer nije prihvatio nijedan dokaz koji je odbrana predložila".

(Kurir.rs/Insajder/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track