BRUKA: Albanski mediji godinama napadali Olivera Ivanovića
Foto: Zorana Jevtić

Optuživali ga za masakr nad Albancima 1999. godine

BRUKA: Albanski mediji godinama napadali Olivera Ivanovića

Društvo -

Navodi se da je bio osumnjičen za masakr nad Albancima, kao i da su ga UMNIK i KFOR u svojim izveštajima označavali kao „kriminalca“

Pojedini albanski mediji danima su uoči ubistva Olivera Ivanovića objavljivali tekstove u kojima je on bio sumnjičen za navodni masakr nad Albancima 1999. tokom NATO bombardovanja, navodeći da su ga UNMIK i KFOR označavali kao „kriminalca i zločinca koji je lepo živeo“.

Iako je mučki ubijen na pragu svog radnog mesta, Oliver Ivanović je i dalje meta napada albanskih medija, objavio je portal Espreso.co.rs.

- Oni i dalje ne prezaju da heroja i pomiritelja sa severa Kosova predstave u lošem svetlu. Albanska strana nikad nije volela Olivera Ivanovića i pored njegove pomirljive politike, jer je uvek argumentovano branio prava srpske zajednice na Kosmetu - naveo je portal.

Tako sajt Infokosova „reciklira“ video iz 1999. na kom se vidi kako Ivanović mirnim tonom brani albanskim provokatorima da pređu u severni deo Kosova. Navodi se da su Srbi tada „počeli da prave svoju republiku na severu“.

Sajt Insajderi.com u Ivanovićevom profilu navodi da se on pre svega „vezuje za zločine“, i da je osuđen na devet godina, ali se priznaje da je presuda odbačena na Apelacionom sudu. Ipak, ne prezaju da u detalje opisuju za koje zločine je optužen, kao i da je osnovao paravojnu formaciju „Čuvare mosta“.

Navodi se da je bio osumnjičen za masakr nad Albancima, kao i da su ga UMNIK i KFOR u svojim izveštajima označavali kao „kriminalca“.

Naime, Euleks, koji je na Kosovu aktivna državo-pravna misija EU, pokušao da ga u jednom najblaže rečeno čudnovatom sudskom procesu žigoše Olivera Ivanovića kao ratnog zločinca i da ga pošalje na 9 godina robije. To je iznenadilo i mnoge Abance , jer čak ni albanski nacionalisti Ivanovića nisu optuživali za ratne zločine. Međutim to je propalona u apelacionom postupku, ali je nevino optuženog Ivcanovića to koštalo dragocene tri godine života, koje je Ivanović proveo u istražnom zatvoru a posle štrajka glađu i u kućnom pritvoru.

Kurir / E.K.

Foto: Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) ZBOG BORBE ZA KOSOVO UŠAO U POLITIKU: Detalji političke biografije Olivera Ivanovića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja