KREDITI U ŠVAJCARCIMA: Grčki sud nada za naše dužnike
Foto: Media Centar

Udruženje traži pravdu

KREDITI U ŠVAJCARCIMA: Grčki sud nada za naše dužnike

Društvo -

Prva evropska pravosnažna presuda kojom je valutna klauzula u švajcarskim francima proglašena nepoštenom i štetnom treba da bude uzor srpskim sudovima, smatra udruženje

Udruženje za zaštitu korisnika bankarskih usluga „CF Srbija“ smatra da je prva evropska pravosnažna presuda u Grčkoj kojom je valutna klauzula u švajcarskim francima (CF) proglašena nepoštenom i štetnom od velike važnosti za Srbiju.

Članovi ovog udruženja ocenili su juče da je krajnje vreme da se, po uzoru na grčko sudstvo, ali i još deset evropskih zemalja, i kod nas reši problem kredita indeksiranih u švajcarskoj valuti.

Ne mogu da opstanu

- Presuda Apelacionog suda u Pireju protiv banke koja posluje i u Srbiji od velikog je značaja jer je ta banka plasirala najveći broj tih kredita. Bićemo sve glasniji, dok svi ne shvate da u Srbiji ovakvi krediti neće moći da opstanu - naglasila je Jelena Pavlović iz Udruženja „CF Srbija“.

Prema njenim rečima, pomenutom presudom utvrđeno je nepošteno postupanje banke prilikom ugovaranja valutne klauzule u švajcarcima.

- Krediti u švajcarskim francima nisu uobičajeni krediti, već je reč o finansijskim proizvodima sa velikim rizicima. Banke nisu dale potrošačima dovoljno informacija kod ugovaranja kredita. Ovo je problem čitavog društva - izjavila je Pavlovićeva i dodala da su ugovori o kreditu u francima u Srbiji duboko nezakoniti.

foto: Printscreen

Nezakoniti ugovori

- Takvi ugovori nisu u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima. Od iduće nedelje javno ćemo objavljivati sve presude i rešenja suda doneta u predmetima indeksiranih kredita, radi veće transparentnosti u ovom slučaju - najavila je ona.

Član tog udruženja Milan Matić istakao je da bi rešenje ovog problema koristilo i građanima i bankama i državi.

- Korisnici ovih kredita su finansijski prezaduženi, zbog čega ne postoji mogućnost daljih ekonomskih aktivnosti. Sva zarađena sredstva idu na servisiranje obaveza, umesto u potrošnju i podizanje bruto domaćeg proizvoda - ocenio je Matić.

Kurir / Dušan Stamenković

Foto: Media Centar, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track