BOG SE JAVI: Srbi slave Bogojavljanje! Danas se pliva za Časni krst i ide po svetu vodicu
Foto: Vikipedija

veliki praznik

BOG SE JAVI: Srbi slave Bogojavljanje! Danas se pliva za Časni krst i ide po svetu vodicu

Društvo -

Pravoslavni vernici i SPC 19. janaura slave Bogojavljanje.

Veruje se da se u ponoć otvarila nebesa i da se svaka želja može ispuniti, tako da tačno u ponoć, prema predanju trebalo je pogledati u nebo i zamisliti želju. Želja, kakva god da je mora biti jasna.

Bogojavljenje je praznik ustanovljen u spomen na Hristovo krštenje na reci Jordan.

foto: Fonet

Kada je napunio 30 godina, Isus je došao na reku Jordan kako bi ga krstio sveti Jovan Preteča, koji je pripremao ljude za dolazak Mesijin i krštavao one koji su se pokajali na obalama Jordana.

Bog se javio tri puta pri Isusovom krštenju. Taj događaj predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju.

Na ovaj dan se u svim hramovima i crkvama osvećuje vodica, koju narod uzima za svoj dom. Ta voda ima lekovitu i isceliteljsku moć, zato se uvek drži u kući pored ikone kao spasonosni lek.

foto: AP

Samo na dan Bogojavljenja ovom vodom može se poprskati svaki kutak kuće. Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju sa "Bog se javi" i "Vaistinu se javi".

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Bogojavljenje se obeležava širom Srbije tradicionalnim plivanjem za bogojavljenski krst.

(Kurir.rs/Foto: Wikipedia/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) KRSTOVDAN U RUSIJI! Pogledajte kako monasi Optinske pustinje za tili čas naprave ogroman krst od leda!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track