ISPRAVKA - Čomski nije rekao da su Albanci najveća bruka Evrope
Foto: Profimedia

izmišljen članak

ISPRAVKA - Čomski nije rekao da su Albanci najveća bruka Evrope

Društvo -

Iako je agencija SRNA objavila da je Noam Čomsky u tekstu za “Forin afers” nazvao Albance “divljim plemenom” i “najvećom brukom moderne Evrope”, ništa od toga nije tačno.

Ovako je glasio tekst ove lažne vesti:

"Američki pisac i filozof Noam Čomski tvrdi da su Albanci najveća moderna bruka Evrope, jer su dozvolili da uklone domaćina, koji ih je primio i da od većine naprave manjinu

Čomski je za časpopis Forin afers (Foreighn Affairs) napisao, između ostalog da nakon rušenja berlinskog zida u Evropi postoji želja malih nacija da se odvoje od većih matičnih republika. On je kao primer naveo raspad SSSR-a, Jugoslavije, ali i jačanje separatizma u Španiji i Ukrajini.

Čomski je međutim u jednom delu teksta oštro napao Albance rekavši da su oni kao divlje pleme, prihvaćeni od Srba na Kosovu, a da je to divlje pleme potom nasiljem proteralo domaćina i proglasilo svoje, što je sramotno".

Da je reč o potpuno lažnoj vesti, odnosno, da Čomsky nikada nije napisao išta slično, može se videti iz činjenice da se članak ne nalazi na zvaničnoj internet prezentaciji ovog filozofa, koji ima dve arhive sa svim člancima koje je objavio od 1953. do januara do jula 2017.

Pretraga za pojam “Chomsky” na stranici časopisa “Foreign Affairs” takođe ne daje nijedan rezultat za Čomskog kao autora bilo kakvog članka u ovom časopisu.

(Kurir.rs/Agencije/Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: SAHRANJEN OLIVER IVANOVIĆ! Evo kako je lider Srba sa Kosmeta ispraćen na večni počinak!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja