NAGRADA ZA SLOVENAČKOG ARHITEKTU: Tvorac crvenih kioska koji su obeležili 80-te dobio nagradu za životno delo
Foto: Profimedia

revolucionaran izum

NAGRADA ZA SLOVENAČKOG ARHITEKTU: Tvorac crvenih kioska koji su obeležili 80-te dobio nagradu za životno delo

Društvo -

Saša Mächtig dobio je priznanje od Udruženja dizajnera Slovenije za životno delo.

Najprestižnija nagrada koju dodeljuje Društvo dizajnera Slovenije (DOS), uručena je krajem 2017. godine i ona je otišla dizajneru, arhitekti, umetniku u profesoru Saši Janezu Mächtigu. Na ceremoniji dodela nagrade, predsednik DOS-a, Jurij Dobrila rekao je između ostalog: “Saša Mächtig predstavlja prepoznatljivog dizajnera na našoj sceni više od pola veka, osobu koja razume arhitekturu i razume dizajn, ali je u isto vreme to osoba koja je svesna činjenice da je samo jedna generacija previše mala da bi jedno društvo doživelo civilizacijski nivo.”

Njegovo ime je poznato i široj javnosti, što nije tipično za dizajnere u Sloveniji, piše slovenački Dnevnik. Sašin rad nikada nije bio tipičan, naprotiv, često je predstavljao prekretnicu u oblasti dizajna u Sloveniji. Već kao student Arhitektonskog fakulteta pokretao je dijaloge o arhitektonskoj i dizajnerskoj profesiji i tražio odgovore za društvene probleme.

Od novinarnice do poslastičarnice

Godine 1966. dizajnirao je mikroarhitektonski modularni objekat, legendarni crveni kiosk K67, koji je postao deo ulice svakog grada u Jugoslaviji ali i šire. Njegova svrha bila je raznovrsna: počev od prodavnica namirnica, preko novinarnica i poslastičarnica pa sve do stanica za žičare na planinama ali i za kućicu za graničnu policiju. U teoriji, sistem K67 je omogućavao neograničen broj varijacija za uklapanje modula.

Kiosk K67 se može sklopiti u bezbroj kombinacija

Do 1999. godine, kada je proizvodnja kioska K67 prestala, proizvedeno je 7.500 jedinica. Dok je većina ostala u Jugoslaviji, veliki broj ovih kioska izvezen je u inostranstvo, između ostalog u Poljsku, Irak, Keniju, Novi Zeland, Japan, bivše zemlje Sovjetskog Saveza, ali i u SAD.

Kiosk K67 je postao i deo stalne postavke prestižnog Muzeja savremene umetnosti u Njujorku MoMA

(Kurir.rs/Gradnja.rs, I.Conić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja