(KURIR TV) SRBIJA PLIVALA ZA ČASNI KRST: 200 mladića i devojaka uz blagoslov patrijarha hrabro skočilo u ledeni Dunav! Orilo se BOŽE PRAVDE! ZA SRBIJU, ZA KOSOVO!
Foto: Printcsreen

Centralna manifestacija na Zemunskom keju u Beogradu

(KURIR TV) SRBIJA PLIVALA ZA ČASNI KRST: 200 mladića i devojaka uz blagoslov patrijarha hrabro skočilo u ledeni Dunav! Orilo se BOŽE PRAVDE! ZA SRBIJU, ZA KOSOVO!

Društvo -

BEOGRAD - Širom Srbije danas su, na veliki hrišćanski praznik Bogoljavljenje, organizovana tradicionalna plivanja za časni krst, a u glavnom gradu nadmetalo se u Zemunu i na Adi Ciganliji.

Kurir TV je uživo prenosila plivanje za časni krst u Beogradu

Centralna manifestacija plivanja za časni krst u Beogradu je održana na Zemunskom keju, organizatori su bili opština Zemun, Hram Svetog oca Nikolaja i SVEBOR savez Beograda, a organizovana je u spomen na žrtve Oluje uz večnu poruku "Oluja je zločin koji traje". Više od 200 plivača je uoči početka trke blagosiljao patrijarh srpski Irinej.

foto: Printcsreen

"Ovo je veliki dan koji slavi ceo hrišćanski svet, dan kada je Gospod posetio narod svoj, kada se javio da bi čovek prihvatio njegovo prisustvo. Bog je stvorio sunce, a kako je tek gledati u lice Božije koje sija svetlošću božanskom. Braćo i sestre, svi mi nosimo na sebi i u sebi lik Božiji.

Današnji praznik otkiriva tajnu Božiju, najveću tajnu hrišćanske vere, da je Bog Otac, Sin i Duh Sveti. Bog nam se javio da bi nas podigao do savršenstva Božijeg uz poruku: Budite savršeni kao što je savršen Otac vaš", poručio je okupljenim vernicima patrijarh Irinej.

foto: Kurir TV

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte".

foto: Printcsreen

Među prisutnima su i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina.

SAN koji ste večeras usnuli MORATE DA ZAPAMTITE: Bog vam šalje poruku na Bogojavljensku noć!

Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika.

foto: Printcsreen

Plivači su prvo otpevali srpsku himnu "Bože pravde", pa uz gromoglasne povike "Za Srbiju, za Kosovo" skočili u ledeni Dunav.

foto: Printcsreen

Tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

VEČERAS SE ČEKA BOGOJAVLJENJE: U ponoć pogledajte u nebo i zamislite želju!

Ovo je 21. plivanje za časni krst u Zemunu.

foto: Printcsreen
foto: Printcsreen
foto: Printcsreen

Takmičari su zajedničkim snagama predali časni krst patrijarhu Irineju.

(FOTO) PLIVALA SAM ZA PRAVOSLAVLJE, SVOJU DECU, PORODICU I GRAD: Ivana (42) prva doplivala do časnog krsta u Prokuplju!

Predviđeno je da plivači koji učestvuju u Bogojavljenskoj trci ne mogu da imaju manje od 18 i više od 50 godina.

foto: Printscreen/Kurir TV

Časni krst je iz hladnog Dunava izvukao mladi Uroš Radulović iz Beograda!

foto: Printcsreen

Uroš, koji je inače plivač i završava Srednju zdravstvenu školu u Zemunu, poljubio je krst, čestitao svima koji su učestvovali i rekao da je ovo njegov drugi put da se nadmeće na Bogojavljenje.

foto: Printcsreen

"Nisam se posebno spremao. Ovo je za mene čast i privilegija! Hvala patrijarhu Irineju i Gospodu Bogu", ponosno je uzviknuo ovaj mladić.

foto: Printcsreen

Svetkovanje Bogojavljenja počelo je u 9 časova Liturgijom u Hramu sveta oca Nikolaja, Njegoševa 45, nastavilo se litijom centralnim zemunskim ulicama do Zemunskog keja, kada je tačno u podne počela Bogojavljenska trka.

KAD SE NEBO OTVORI I JAVI SE BOG: Devojke na BOGOJAVLJENJE prave 4 kuglice od testa! UMESITE IH ODMAH!

Plivalo se i na Adi

Obeležavanje Bogojavljenja i tradicionalno, jubilarno 20. plivanje za Časni krst održano je i na Adi Ciganliji, u organizaciji sveštenstva Hrama Svetog Đorda, opštine Čukarica i "Ada Ciganlija".

foto: Dado Đilas
foto: Dado Đilas

Liturgija u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu počela je u 8.30 časova, a litija je pošla u 11.00 ispred Hrama Sv. Đorda i krenula ka Adi Ciganliji, gde se u 11.30, na svečanom splavu, kod restorana "Jezero", održala tradicionalna molitva na jezeru.

foto: Dado Đilas

Start trke je bio u 12.15 časova.

(FOTO) BOG SE JAVI, PLIVANJE ZA ČASNI KRST NA ADI CIGANLIJI: Najbrži je bio mladi Sava iz Beograda

Za časni krst plivalo je više od 50 takmičara, pripadnika Vojne akademije, Žandarmerije, SVIBOR-a i građanstva.

foto: Dado Đilas

Pobedio je Sava Stanković iz Beograda.

foto: Dado Đilas
foto: Dado Đilas

Bogojavljensko nadmetanje održano je i na Dorćolu kod Sportskog centru "Milan Gale Muškatirović", u organizaciji SVEBOR-a i uz podršku opštine Stari Grad.

foto: Dado Đilas

(Kurir.rs/M. Jeremić/Foto: Printscreen/Kurir TV)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) KRSTOVDAN U RUSIJI! Pogledajte kako monasi Optinske pustinje za tili čas naprave ogroman krst od leda!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track