KARAĐORĐEVIĆI NE ODUSTAJU: Vratite nam imovinu na Svetom Stefanu!
Foto: Foto: Zorana Jevtić/shutterstock

TRAŽE SVOJE

KARAĐORĐEVIĆI NE ODUSTAJU: Vratite nam imovinu na Svetom Stefanu!

Društvo -

Kada se iscrpe sva pravna sredstva u Srbiji i Crnoj Gori, porodica Karađorđević će pravdu potražiti na sudu u Strazburu, ističe Dragomir Acović, član Krunskog veća

Prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina zahtevaju da im se vrati zemlja na Svetom Stefanu u Crnoj Gori, koja je dinastiji Karađorđević oduzeta 8. marta 1947. godine odlukom tadašnje Narodne skupštine FNRJ.

Prilike i neprilike

Reč je o dvorištu od 13.293 kvadratnih metara koje se nalazi između luksuznih vila. Oni potražuju i veći deo miločerskog parka, plaže u Pržnu, imanja na Cetinju... Karađorđevići su zahtev za restituciju podneli još 2005. godine. Zahvaljujući rehabilitaciji princa Aleksandra Karađorđevića u julu 2015, otklonjene su sve pravne prepreke koje su postojale u procesu restitucije.

foto: Printscreen
foto: Printscreen

Dragomir Acović, član Krunskog veća, kaže da će pravnu pomoć potražiti na Međunarodnom sudu za ljudska prava, kada se iscrpe sva pravna sredstva u Srbiji i Crnoj Gori.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

- Kada pitate kakve su pravne prilike, odgovor je: da ima prava i pravnih prilika, mi ne bismo bili u ovakvoj situaciji. To je jedna vrsta arbitrarnog, političkog odlučivanja. Dok se ne stekne politička volja, sve drugo predstavlja jedno beskonačno nadvlačenje konopca u kome onaj ko drži faktičku vlast ima apsolutnu prednost. Ako se računa na domaći pravni sistem, pravne mogućnosti nisu velike jer država nemilosrdno koristi sve da zloupotrebljava i zakone i pravne ustanove. Postoji mogućnost da se ide na međunarodni sud, pre svega u Strazburu, što opet zahteva da prethodno moraju biti iskorišćeni svi pravni nivoi i u Crnoj Gori i u Srbiji i u drugim zemljama bivše Jugoslavije - objašnjava Acović.

Imovina po bivšoj Jugi

Imanje u Crnoj Gori nije jedino za koje je podnet zahtev za restituciju. Karađorđevići zahtevaju da im se vrati imovina i u Makedoniji, Sloveniji, ali i u Srbiji, kao što su Beli dvor, kuće u ulicama Krunska, Preševska, Aberdareva, studentski dom „Lola“.

SILVIJA SLAMNIG

Crnogorci neće da vrate

ZAHTEVI ODBIJENI DVA PUTA

Crnogorske nadležne službe su dva puta dale negativan odgovor za vraćanje imovine naslednicima kraljevske dinastije. Komisija za povrat i obeštećenje opštine Budva odbila je zahtev Karađorđevića 2007. godine, a potom je, nakon prebacivanja nadležnosti na Regionalnu komisiju za povrat u Baru, ponovljena odluka budvanske komisije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track