HVALA SVETOM JOVANU, SADA IMA NADE ZA MOG SINA: Mali Vasilije (3) ide na lečenje u Italiju!
Foto: Zoran Šaponjić

Otac bolesnog dečaka iz Lapljeg sela

HVALA SVETOM JOVANU, SADA IMA NADE ZA MOG SINA: Mali Vasilije (3) ide na lečenje u Italiju!

Društvo -

Simptomi retkog autoimunog oboljenja hemofagocitne limfocitoze kod Vasilija su se pojavili septembra 2016. U Nišu su rekli da je jedini lek transplantacija koštane srži u inostranstvu

Mali Vasilije Nikolić (3) iz Lapljeg Sela kraj Gračanice na Kosovu, dečačić kome su se pre petnaestak meseci pojavili prvi simptomi retkog autoimunog oboljenja, uskoro će na lečenje u Italiju, na kliniku u Bolonji.

Nova nada da će njihovom sinu biti urađena spasonosna transplantacija koštane srže, Nebojši i Ivani, Vasilijevim roditeljima, pojavila se preksinoć, na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srba sa Kosova, a koji je održan u Lapljem Selu.

Svetlo na kraju tunela

- Ispričao sam na sastanku Vučiću našu veliku nevolju i posle dvadesetak minuta iz Ministarstva zdravlja, od ministra Lončara, stigla je informacija da će država platiti troškove lečenja mog Vasilija u Italiji. U prvom trenutku nisam mogao da verujem da nam se to dešava, da smo na pragu rešenja velikog problema, konačno, pojavilo se svetlo na kraju tunela... Veliki nam je teret sinoć pao sa leđa - ispričao nam je Vasilijev otac Nebojša.

foto: Zoran Šaponjić

Mali Vasilije i njegova mama Ivana pratili su prenos sastanka iz Lapljeg Sela iz bolnice u Nišu...

- Posle, kad je stigla vest iz Beograda da će nam država platiti troškove lečenja, bilo je i suza i radosti, sreće... Ta operacija nam je jedina nada, u Boga se nadamo da će sve biti u redu - kaže Nebojša.

Prvi simptomi retkog autoimunog oboljenja hemofagocitne limfocitoze, proliv, povraćanje, visoka temperatura, kod Vasilija su se pojavili septembra 2016. Kasnije je u Nišu dijagnostikovano retko autoimuno oboljenje za koje je jedini lek transplantacija koštane srži u Italiji.

U kontaktu s klinikom

- Već smo napravili kontakte s klinikom u Bolonji. Urađene su prve analize i ispostavilo se da niko iz porodice ne može da bude donor koštane srži zbog nepoklapanja, pa sada italijanska klinika pretražuje međunarodni registar donora. Sreća u problemu koji nas je snašao jeste da se bolest posle uspešne transplantacije koštane srži nikad ne vraća - pun nade kaže Nebojša.

Z. Šaponjić - Foto: Zoran Šaponjić

Nezaposleni

ŽIVIMO OD POLJOPRIVREDE

Nebojša kaže da porodica sama nije mogla da obezbedi novac za operaciju, on je nezaposlen, platu ne prima ni njegova supruga, a žive od poljoprivrede.

- Hvala Svetom Jovanu što nas je prekjuče pogledao na veliki praznik. Hvala i predsedniku Srbije i ministru zdravlja i svim ljudima koji će nam pomoći da našu nevolju lakše prebrodimo. Ne mogu a da se ne zahvalim ljudima iz NURDOR iz Niša, koji su nam mnogo pomogli poslednjih meseci - kaže on.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI ! PRIŠTINA DANAS O ISTRAZI POVODOM UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja