PRIZNANJE PRIJATELJIMA SRBA: Patrijarh Irinej uručuje orden humanitarcima
Foto: Marina Lopičić

SPC

PRIZNANJE PRIJATELJIMA SRBA: Patrijarh Irinej uručuje orden humanitarcima

Društvo -

Crkveno ordenje dobiće Francuz Arno Gujon za pomoć na Kosovu i Grk Marinos Ricudis, koji je odbio da bombarduje Srbiju

U znak zahvalnosti za veliku i nesebičnu pomoć srpskom narodu, patrijarh srpski Irinej danas uručuje visoka crkvena priznanja francuskom humanitarcu Arnou Gujonu i Grku Marinosu Ricudisu, bivšem potporučniku Ratne mornarice Grčke koji je 1999. odbio naređenje da učestvuje u NATO bombardovanju SRJ.

Dokazano veliki prijatelji Srbije ordenje će dobiti danas u 12 sati na svečanosti u Patrijaršiji u Beogradu.

Arno Gujon, osnivač dobrotvorne organizacije Solidarnost za Kosovo, kaže za Kurir da je veoma ponosan zbog ovog priznanja i da mu je to motiv da nastavi humanitarnim putem još upornije i istrajnije.

- Mnogo sam srećan i čast mi je što ću dobiti najviši orden Srpske pravoslavne crkve, koji nosi ime najvećeg sina srpskog roda Svetog Save. Duboko sam zahvalan patrijarhu gospodinu Irineju na toj odluci, vladici Teodosiju, koji je predložio da budem nagrađen, kao i Raško-prizrenskoj eparhiji, sa kojom sarađujemo. Ovo priznanje je značajno i za 12.000 naših donatora koji su na delu nesebično pokazali da solidarnost nije samo isprazna reč - kaže Gujon za Kurir.

foto: Dragan Kadić

On se humanitarnim radom na Kosovu bavi već 14 godina i za sve to vreme, svakog meseca, obilazi enklave na Kosovu, razgovara sa ljudima i pruža im potrebnu pomoć.

- Posećujem celu KiM, u svakom selu nas već znaju, to su naši prijatelji, prihvatili su me kao deo porodice - ističe Gujon i dodaje da žali što ljudima sa Kosova ne može da pomogne po pitanju bezbednosti, koja je njihov najveći problem.

Grk Marinos Ricudis

ODBIO DA IZVRŠI NAREĐENJE

Grk Marinos Ricudis je 1999. odbio naređenje da učestvuje u NATO bombardovanju SRJ, zbog čega će dobiti crkveni orden od patrijarha Irineja. Ricudis je 1999. bio kapetan broda „Temistoklis“ i potporučnik ratne mornarice i, nakon što je dobio direktno naređenje da učestvuje u bombardovanju Srbije, vratio je brod nazad u luku i odbio naređenje. Ta odluka je ostavila posledice po njegovu karijeru jer je izbačen iz mornarice, suđeno mu je pred više sudova, a boravio je i u zatvoru.

- Bio je fantastičan osećaj doneti odluku da podržim naciju koja se borila protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja - rekao je Ricudis, koji sada radi kao kapetan na jahtama.

Kurir / S. S.

Foto: Marina Lopičić, Dragan Kadić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(КУРИР ТВ) ЦРКВА СВЕТОГ МАРКА! Богородичин мозаик највећи на свету!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track