NOVOSAĐANI BEZBEDNI, BIA I TUŽILAŠTVO RADILO NA SLUČAJU: Opasan otpad nije imao kontakt sa izvorištem pijaće vode!
Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

ILEGALNO SKLADIŠTEN

NOVOSAĐANI BEZBEDNI, BIA I TUŽILAŠTVO RADILO NA SLUČAJU: Opasan otpad nije imao kontakt sa izvorištem pijaće vode!

Društvo -

NOVI SAD - Opasni otpad koji je u petak pronađen u nekadašnjoj Hemijskoj industriji "Novi Sad", nije imao nikakav dodir sa izvorištem pijaće vode koju koristi stanovništvo, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Vladimir Galić.

On je rekao da izvesno da više od 1.500 tona opasnog otpada izvesno nije imalo nikakav dodir sa izvorištem, koje se nalazi nekoliko kilometara od mesta gde je pronađeno otpad ilegalno skladišten, i to sa druge strane Dunava.

Prema njegovim rečima, inspekcija pri tom sekretarijatu je uzorkovala pronađeni otpad i on je, po zahtevu tužilaštva, poslat na analizu koju će sprovesti Institut za zaštitu na radu, a očekuje se da za sedam dana da budu gotove sve hemijske analize tog otpada.

"U zavisnosti od rezultata analize, mi ćemo dalje pokrenuti odgovarajuće mere za zbrinjavanje tog otpada, a uradićemo i analize podzemnih voda na toj lokaciji kako bismo videli da li postoje određena zagađenja tla. Postoji mogućnost da su određeni bunari pored tog nezakonitog skladišta opasnog otpada možda zagađeni, a dužnost nam je da i to proverimo", ocenio je Galić.

foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Ni dan nakon što je pronađeno ilegalno skladište opasnog otpada, nemoguće je precizno utvrditi koliko je tog otpada bilo smešteno na parcelama koje je zakupila firma "Step trans" vlasnika Jovana Stepanova, kao ni odakle je on dospeo u novosadsku industrijsku zonu.

Prema navodima pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine, bez operativnog rada Bezbednosno-informativne agencije i tužilaštva, dva od tri juče pronađena skladišta na spornim parcelama ne bi nikada ni bila nađena, pošto je firma "Step trans" imala dozvolu samo za jedno skladište opasnog otpada.

"Na jednoj lokaciji je bilo 1.080 tona, na drugoj je bilo oko 300 tona i na trećoj lokaciji je postojao skriveni podzemni rezvoar sa devet podzemnih otvora u koji ne znamo koliko je moglo da stane otpada jer on radi po principi otvorenih sudova. To je ogromna količina, pogotovo ako uzmemo u obzir da je nedavno u Obrenovcu pronađeno svega 20 tona, a ovde je bilo skladišteno sigurno preko 1.500 tona opasnog otpada", poručuje Galić, objašnjavajući da su skriveni rezervoari bili smešteni preko 20 centimetara ispod nivoa zemljišta.

Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine je prvi državni organ koji je podneo krivičnu prijavu za nezakonito skladištenje opasnog otpada još marta prošle godine, kada je Pokrajina podnela tužbu protiv firme "Eko21", ali niko od nadležnih organa još ne može da potvrdi otkad je juče pronađeni opasni otpad smešten na svega nekoliko kilometara od samog centra Novog Sada.

foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Galić ističe kao problem što Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine ima svega 12 inspektora, od čega su samo njih trojica zaduženi za teritoriju Grada Novog Sada.

"Mi imamo kapaciteta da uradimo šest kontrola u toku meseca, više fizičke ne možemo da postignemo. Potrebno je povećati inspektoriski nadzor, ali je pitanje da li imamo kapaciteta, sredstava i novca, i o tome ja ne mogu da govorim", kazao je Galić.

Prema prvim nezvaničnim pretpostavaka, većinu opasnog otpada koji je juče pronađen čine mazutni otpad, te otpad od prerade ulja i tečnog goriva, a tretiranje takvog otpada je veoma skup proces, koji može odobriti samo resorno republičko ministarstvo.

Tanjugu je ranije potvrđeno da će vlasnik firme "Step trans" biti izveden pred tužioca, a ministar bez portfelja zadužen za ekologiju Goran Trivan ocenio je da je najvažnije utvrditi odakle je taj otpad dospeo gde nikako ne bi smeo da se nalazi.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

“Da se ne lažemo” o opasnom otpadu. U Srbiji 100.000 tona kancerogenog otpada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track