SUTRA GLEDAJTE U NEBO!  OČEKUJE NAS SPEKTAKL  KAKAV NIJE VIĐEN 36 GODINA: Plavi Mesec će vam doneti osobu koju nikada nećete zaboraviti!
Foto: Profimedia

SUTRA GLEDAJTE U NEBO! OČEKUJE NAS SPEKTAKL KAKAV NIJE VIĐEN 36 GODINA: Plavi Mesec će vam doneti osobu koju nikada nećete zaboraviti!

Društvo -

Sutra, 31. januara će se na nebu spojiti tri neobične lunarne pojave: supermesec, plavi Meseci krvavi Mesec, a kao da to nije dovoljno, sa nekih delova Zemlje će se videti i potpuno pomračenje Meseca.

Evropa, nažalost, nije među mestima s kojih će pomračenje biti vidljivo. U njemu će uživati ljudi u Severnoj Americi, Aziji, na Bliskom istoku, u Rusiji i Australiji, ali ćemo i mi moći da vidimo kako Mesec sutra uveče izglda veće i menja boju u crvenkastu.

"To je redak astronomski triplet", rekao je Keli Biti, urednik časopisa Sky and Telescope, prenosi Hina.

Supermesec se javlja kada je Mesec najbliži Zemlji u svojoj orbiti. U toj tački, nazvanoj perigej, Mesec izgleda 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji. Te dve pojave nisu toliko retke, ali u kombinaciji sa istovremenim pomračenjem Meseca nije ih bilo 36 godina.

Tokom pomračenja Mesec će skliznuti u Zemljinu senku, a beli disk će postupno poprimiti narandžastu ili crvenu boju. Tako će 'plavi' Mesec postati "krvav". Inače, "plavi Mesec" je izraz koji se krosti za drugi pun Mesec u kalendarskom mesecu, dakle, nema veze sa bojom samog zemljinog satelita.

oravnanje Sunca, Meseca i Zemlje trajaće sat i 16 minuta. U zapadnom delu SAD i Kanade biće vidljivo pre zore, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, u Australiji i na Novom Zelandu uveče, kad Mesec izlazi.

foto: Profimedia

Suprotno od pomračenja Sunca, pomračenje Meseca se može posmatrati golim okom.

"Bilo je mnogih supermeseca i pomračenja, ali retko je da se to dogodi sa plavim mesecom", kaže profesor fizike i astronomije na univerzitetu u Dejtona Biču.

"Poravnanje ta tri ciklusa, to je čudo koje treba pogledati", rekao je.

To se poslednji put dogodilo 30. decembra 1982. i tada je bilo vidljivo u Evropi, Africi i zapadnoj Aziji.

Plavi Mesec donosi osobu koju nikad nećete zaboraviti

Sutra će nad Srbijom sijati "plavi Mesec", koji neće zapravi biti plav ali će zato doneti velike promene, tvrde astrolozi. Izreka nepoznatog autora "Jednom kada bude Plavi Mesec, doći će onaj koga nikada nećeš zaboraviti" posebno je pogodna za ovaj fenomen koji će se desiti sutra. Pred nama je više nego uzbudljiv februar, a ovakav početak garantuje da će uzbuđenje biti pozitivno.

(Kurir.rs/Agencije/Noizz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track