STIGLA DETALJNA PROGNOZA ZA FEBRUAR! Prvih dana čak 17 stepeni, a onda nam dolazi jedan LEDENI TALAS!
Foto: Filip Plavčić

PROGNOZA

STIGLA DETALJNA PROGNOZA ZA FEBRUAR! Prvih dana čak 17 stepeni, a onda nam dolazi jedan LEDENI TALAS!

Društvo -

Nakon blagog i toplog janura, u kojem sneg gotovo da nije ni padao, temperature u februaru će ostati na sličnom nivou.

Naime, prema trenutnim dostupnim prognostičkim materjalima očekuje nas nešto topliji i suvlji februar nego prethodnih godina.

Dnevne temperature biće iznad višegodišnjeg proseka za naše podneblje, za nekih 3 do 4 stepena Celzijusa.

Srednja minimalna temperatura, biće u intervalu od -5 do 0, tako da će biti slabog prizemnog mraza u noćnim i jutarnjim satima. Srednje vrednosti maksimalne temperature biće od 4 do 10 stepeni.

foto: Reuters/Ilustracija

U drugoj polovini februara se očekuju do tri ledena dana kada će maksimalna temperatura ostati ispod nule.

Padavine će biti u deficitu u proseku za oko 10 mm. Prvih dana februara očekuje nas pretežno sunčano i veoma toplo vreme a 1. će se temperature kretati od 11 do čak 17 °C.

Do osetnog zahlađenja, doći će u subotu 3. februara, kada će kiša u mnogim predelima preći u susnežicu i sneg. Formiraće se i manji snežni pokrivač, koji se neće dugo zadržati.

foto: Fonet/Kostadin Kamenov

Od 10. februara očekuje se postepen porast dnevnih temperatura.

Stiže i vrelo leto

Obično se posle veoma blage zime prognozira hladnije i kišovito leto, ove godine to neće biti slučaj, barem sudeći po sadašnjim predviđanjima.

Blag mart

Mart će biti malo blaži i prosečno vlažan. Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće malo iznad višegodišnjeg proseka, sa temperaturom oko 13 stepeni.

foto: AP/Ilustracija

Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 42 mililitra.

Topao april

Očekuje se da će april biti malo topliji i prosečno vlažan. Srednje minimalne temperature biće oko 9,2 stepena, dok će srednja maksimalna temperatura biti iznad višegodišnjeg proseka, i to oko 19,1 stepen Celzijusa. Mesečna suma padavina tokom aprila biće oko 52 mililitra.

Maj suv

Malo topliji i malo suvlji maj nas očekuje ove godine. Ipak, srednje majske dnevne temperature i količine padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka. Očekuje se da će srednja maksimalna tempertura biti tokom maja oko 24,5 stepeni, a srednja minimalna oko 13,4 stepena. Mesečna suma padavina iznosiće oko 43 mililitra.

Vlažan i topao jun

Jun će biti prosečno topao i prosečno vlažan. Vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha biće od 15,5 stepeni, a srednja maksimalna temperatura oko 26,2 stepena.

foto: Shutterstock

Mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko četiri mililitra u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 89 mililitra.

(Kurir.rs/N1)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Praktično: Spasite kuću od smrzavanja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja