BEZBEDNOSNE SLUŽBE SRBIJE POD PRISMOTROM: Skupštinska kontrola proveravala rad BIA i VBA
Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

RAD BEZBEDNJAKA

BEZBEDNOSNE SLUŽBE SRBIJE POD PRISMOTROM: Skupštinska kontrola proveravala rad BIA i VBA

Društvo -

Članovi Odbora za kontrolu službi bezbednosti Narodne skupštine realizovali su nadzornu posetu regionalnim centrima Bezbednosno-informativne agencije i Vojnobezbednosne agencije u Kraljevu. Delegaciju Odbora juče je predvodio šef delegacije, predsednik Odbora Igor Bečić, a u delegaciji su bili i članovi Odbora: Dragan Šormaz i Marija Obradović kao i zamenici članova Odbor, Zvonimir Đokić i Jamina Obradović.

U skladu sa ovlašćenjima propisanim Zakonom o osnovama uređenja službi bezbednosti Srbije, Poslovnikom Narodne skupštine i Odlukom Odbora kojom se uređuje način na koji Odbor obavlja neposredni nadzor nad radom službi bezbednosti, delegacija Odbora izvršila je nadzor u pogledu zakonitosti rada regionalnog centra Bezbednosno-informativne agencije i regionalnog centra Vojnobezbednosne agencije u Kraljevu.

Važna tema prilikom postupka kontrole bila su najnovija bezbednosna dešavanja u okruženju. Tom prilikom članovi Odbora upoznali su se sa aktivnostima službi bezbednosti na rasvetljavanju nedavnih događaja od uticaja na bezbednosnu situaciju u Srbiji uključujući događaje u južnoj srpskoj pokrajini.

Na osnovu uvida u aktivnosti službi i dobijenih informacija članovi Odbora zaključili su da su službe bezbednosti u punom kapacitetu posvećene i rade na rasvetljavanju ovih slučajeva. Tokom nadzorne posete Centru BIA članovi delegacije Odbora, po principu slučajnog uzorka ostvarili su neposredan uvid u dokumentaciju i izvršili nadzor nad zakonitošću primene posebnih postupaka i mera u skladu sa Zakonom o Bezbednosno-informativnoj agenciji i primene posebnih dokaznih radnji u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku.

Delegacija Odbora posebnu pažnju posvetila je kontroli primene posebnih mera i posebnih dokaznih radnji u vezi sa dokumentovanjem krivičnih dela.

Ustanovljeno je da je u nadziranim slučajevima Bezbednosno-informativna agencija postupala u skladu sa zakonom i propisanim procedurama, navodi se u saopštenju iz parlamenta.

Pored kontrole zakonitosti rada članovi Odbora su posebnu pažnju posvetili sagledavanju stanja, tehničke opremljenosti i razgovoru sa pripadnicima Centra BIA. Članovi Odbora obišli su prostorije Centra BIA koji je nedavno kompletno renoviran. Delegacija Odbora razmatrala je i primerenost organizacijsko-formacijske strukture Centra VBA bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama kojima su izloženi Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije i bezbednosni sistem u celini i izvršila je kontrolu zakonitosti rada Centra.

Tokom nadzorne posete Centru VBA članovi Delegacije Odbora izvršili su nadzor nad zakonitošću primene posebnih mera i postupaka propisanih Zakonom o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji, kao i nadzor nad zakonitošću primene ovlašćenja VBA u sprovođenju posebnih dokaznih radnji propisanih Zakonikom o krivičnom postupku. Članovi Delegacije Odbora ostvarili su neposredan uvid u dokumentaciju u okončanim predmetima i ustanovili da pripadnici VBA postupaju profesionalno, u skladu sa zakonom propisanim procedurama i da u nadziranim slučajevima nije bilo nepravilnosti.

Pripadnici centara BIA i VBA u Kraljevu pokazali su konstruktivan i otvoren pristup tokom nadzorne posete članova Odbora. Ocenjeno je da aktuelna bezbednosna situacija u regionu zahteva povećani stepen angažovanja i saradnju svih službi bezbednosti Srbije a sve u cilju povećavanja bezbednosti i sigurnosti građana.

Članovi Odbora konstatovali su da pripadnici centara VBA i BIA postupaju profesionalno u skladu sa zakonom propisanim procedurama. Ova poseta je u 2018. godini prva u nizu planiranih nadzornih poseta centrima službi bezbednosti, koje će Odbor za kontrolu službi bezbednosti realizovati u cilju nadzora nad ustavnošću i zakonitošću rada službi bezbednosti, uključujući i nadzor nad zakonitošću primene posebnih postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Fonet/Aleksandar Levajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track