RADNICI ZASTAVA ORUŽJA SE DIGLI U ŠTRAJK UPOZORENJA: I dalje traže bonus od 25.000 dinara
Foto: Fonet/Ministarstvo odbrane Srbije

nezadovoljni

RADNICI ZASTAVA ORUŽJA SE DIGLI U ŠTRAJK UPOZORENJA: I dalje traže bonus od 25.000 dinara

Društvo -

Oko hiljadu radnika fabrike "Zastava oružje" iz Kragujevca učestovalo je danas u štrajku upozorenja ispred Upravne zgrade tog preduzeća, tražeći isplatu bonusa zaposlenima od 25.000 dinara i izražavajući zabrinutost za situaciju u kojoj se nalazi ta fabrika.

Predsednik Sindikalne organizacije te fabrike Dragan Ilić rekao je da radnike brinu njihov težak materijalni položaj, najava privatizacije kao i nezavidna situacija u kojoj se nalazi fabrika. On je istakao da zaposleni traže isplatu bonusa od 25.000 dinara, zbog velike materijalne ugroženosti i pada kupovne moći radnika.

Prema njegovim rečima, zarade zaposlenih su iste ili manje nego pre tri godine, "a zbog umanjenih zarada po Uredbi Vlade Srbije i velikog broja novozaposlenih, vrhunski majstori rade znatno više za manju platu nego ranije".

Naše zarade su već tri godine na istom nivou ili su značajno umanjene za pojedine kategorije zbog drugačije preraspodele koja je uvedena. To se posebno loše odrazilo na neke kategorije zaposlenih koji sada za neuporedivo veći i duži rad i više prekovremenih sati ostvaruju manje zarade nego u ranijem periodu, rekao je Ilić.

On je podsetio da radnici fabrike "Zastava oružje" traže i izuzimanje tog preduzeća iz procesa privatizacije kao i pokretanje pitanja odgovornosti upravljačkih i rukovodnih struktura "zbog stanja u kome se preduzeće nalazi u ovom trenutku i ogromnih gubitaka koji su stvoreni poslednjih godina". Zaposleni takođe zahtevaju da se radnici fabrike oružja izuzmu iz Uredbe o umanjenju plata, a jedan od zahteva je i odobravanje sredstava iz Fonda za razvoj za popravljanje uslova rada.

(Kurir.rs/Fonet)

Foto: Fonet/Ministarstvo odbrane Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track