Kongresmeni SAD nominovali Natašu Kandić za Nobela

Kongresmeni SAD nominovali Natašu Kandić za Nobela

Društvo -

Predsedavajući američke Helsinške komisije, republikanski senator iz Misisipija Rodžer Viker, i demokratski član Odbora za spoljnopolitičke odnose Predstavničkog doma kongresmen iz Njujorka Eliot Engel, podneli su predlog za nominaciju Nataše Kandić i Fonda za humanitarno pravo (FHP) za Nobelovu nagradu za mir 2018. godine.

Kako javlja "Glas Amerike", u obrazloženju predloga između ostalog piše da je detaljna dokumentacija FHP o zločinima za vreme sukoba tokom raspada bivše Jugoslavije postala ključna za izvršenje pravde, kako u Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, koji je okončao rad krajem 2017. godine, tako i u nacionalnim sudovima za ratne zločine u zemljama regiona.

Rok za podnošenje kandidatura za Nobelove nagrade istekao je 31. januara u ponoć.

Kandidate mogu da predlažu članovi nacionalnih skupština i vlada suverenih država, članovi Međunarodnog suda pravde u Hagu, univerzitetski profesori, dobitnici ranijih Nobelovih nagrada za mir i članovi upravnih odbora organizacija koje su dobile nagradu kao i sadašnji i bivši članovi Norveškog Nobelovog komiteta.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track