UNOSNA ZANIMANJA: Frizeri i kuvari prvi nađu posao
Foto: Shutterstock

Tržište rada u Srbiji

UNOSNA ZANIMANJA: Frizeri i kuvari prvi nađu posao

Društvo -

Srpski poslodavaci traže radnike u oblastima trgovine, prodaje, IT, mašinstva, administracije i elektrotehnike, i to sa srednjom stručnom spremom

Frizer, kuvar, auto-mehaničar, vozač i mašinski inženjer najtraženija su zanimanja, za njih je tokom protekle godine bilo najlakše pronaći posao u Srbiji, pokazalo je istraživanje sajta za zapošljavanje Poslovi.infostud.

Prema analizi tržišta rada ovog portala za 2017. godinu, najviše radnika tražilo se u oblastima trgovine i prodaje, IT, mašinstva, administracije i elektrotehnike. U skladu s tim, najtraženija zanimanja na srpskom tržištu lane su bila prodavac, komercijalista, administrativni radnik, vozač i magacioner.

Tražena stručna sprema

- Poslodavci su tokom prošle godine u 58 odsto oglasa tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom, dok je 56 odsto interesenata imalo visoku stručnu spremu. Svaki treći kandidat ima deset i više godina radnog iskustva, dok onih sa od jedne do tri godine iskustva ima 21 odsto. Bez ikakvog radnog iskustva na slobodna radna mesta prijavilo se skoro osam odsto kandidata - navodi se u istraživanju Infostuda.

Preko ovog portala za posao je lane konkurisalo skoro 200.000 ljudi.

- Prosečan broj prijava po konkursu u prethodnoj godini iznosio je 75, što znači da je jedna osoba u proseku za posao konkurisala oko 12 puta preko našeg sajta - navodi se u saopštenju.

foto: Printscreen

Lica sa invaliditetom

Prema podacima sa ovog sajta, u šest odsto oglasa poslodavci su navodili da se na njih mogu prijaviti i osobe sa invaliditetom, dok je objavljeno skoro 8.000 oglasa u kojima je uslov za konkurisanje za radno mesto bilo poznavanje stranog jezika. Najčešće engleskog, a potom nemačkog i ruskog.

Za radna mesta 2017. u sferi IT ponuda je bila veća od interesovanja kandidata. Najtraženiji su bili programeri srednjeg nivoa, oko 50 odsto, dok je u manjoj meri bilo ponuda za junior i senior programere - oko 20 odsto.

Kurir / Dušan Stamenković

Foto: Shutterstock, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja