POKRET OBNOVE KRALJEVINE SRBIJE: Pozdravljamo rekonstrukciju podzemnog grada Karađorđevića
Foto: Beta/Milan Obradović

veliki turistički potencijal

POKRET OBNOVE KRALJEVINE SRBIJE: Pozdravljamo rekonstrukciju podzemnog grada Karađorđevića

Društvo -

BEOGRAD - Pokret obnove Kraljevine Srbije pozdravio je danas najavu radova na rekonstrukciji podzemnog grada Karađorđevića u Malom Zvorniku.

U saopštenju dostavljenom medijima se navodi da ovo podzemno sklonište veličine 5.000 kvadratnih metara može da primi između tri i pet hiljada ljudi i ima 75 prostorija. Predstavlja, navodi se, veliki turistički potencijal, a Pokret obnove Kraljevine Srbije se nada da će sudbinu kraljevskog podzemlja doživeti i druge znamenitosti iz doba Kraljevine, kako bi naša istorija i tradicija ponovo zablistale u punom sjaju.

"Ceo Beograd, odnosno najlepše građevine u srpskoj prestonici, građene su dok je Srbija bila kraljevina. Zgrade Narodne skupštine, Vlade Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova, Novi dvor i dvor na Dedinju - listom su radile arhitekte iz doba kraljevine", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su komunisti mnogim zgradama menjali izgled ili ih ostavljali da propadnu. Dve najlepše koje su nestale su svakako zgrada Pošte kod Železničke stanice i Beogradska zadruga.

Pošta je izgrađena u vizantijsko-srpskom stilu, ali oštećena tokom bombardovanja sovjeta 1944. godine.

Obnovljena je u bezličnom maniru, kakvi su i svi objekti iz doba socijalizma.

"Zgrada zadruge je danas potpuno zapuštena, nije ni prekrečena", naveo je prvi na listi "Predrag Marković - Pokret obnove Kraljevine Srbije" za izbore za Skupštinu Beograda, Vojislav Mihailović.

Prema njegovim rečima, političari koji danas predstavljaju kontinuitet posleratne vlasti i pričaju kako su "u Beogradu sve što je dobro izgradili komunisti i socijalisti" predstavljaju "recidive prošlosti koju ćemo ostaviti iza sebe".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta, Milan Obradović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track