OD MARTA STARTUJE SAVA EKSPRES: Kreće teretni voz od Srbije do Slovenije
Foto: Shutterstock

Potpisan sporazum

OD MARTA STARTUJE SAVA EKSPRES: Kreće teretni voz od Srbije do Slovenije

Društvo -

Ova linija će omogućiti da države Evropske unije budu bolje povezane sa našom zemljom i drugim državama u regionu

Glavna svrha regionalnog sastanka direktora železničkih prevoznika u robnom saobraćaju, održanog u Portorožu, jeste poboljšanje saradnje i povećanje obima železničkog prevoza robe na ključnim koridorima.

Naravno, tu su ekonomske i socijalne kohezije, poboljšanje kvaliteta usluga postojećim i novim klijentima i ujedno oblikovanje novih ka klijentima usmerenih proizvoda, kao što je Sava ekspres. Memorandum o saradnji potpisali su direktori preduzeća „SŽ kargo“, „HŽ kargo“, „Željeznice Republike Srpske“, „Makedonski železnički transport“, JP „ŽFBIH“ d. o. o. Sarajevo, „Montekargo“ i „Srbija kargo“, i zaključili da će zajednički stremiti razvoju novih kvalitetnih usluga ka kupcima, zajedničkoj saradnji pri prevozu robe na području nekadašnjeg desetog koridora, odnosno planiranog Alpsko-zapadnobalkanskog koridora, u državama bivše Jugoslavije.

Na skupu je potvrđeno uvođenje direktnog teretnog voza između Slovenije i Srbije, pod nazivom Sava ekspres, kao potpuno novog projekta, koji će od 1. marta ponuditi pouzdane redovne veze, kraće tranzitno vreme i veći kvalitet celokupne usluge.

Generalni direktor „Srbija karga“ a. d. Dušan Garibović istakao je da će Sava ekspres omogućiti da države Evropske unije budu bolje povezane sa Srbijom i drugim državama u regionu, ali da se i zalaže za širenje novog proizvoda, takođe i u Bugarsku, Makedoniju, Grčku i ostale zemlje iz okruženja.

Kurir / M. B.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track