ALEKSANDAR PEJČINOVIĆ (11) DEČAK ZA PRIMER: Za 365 dana pročitao 300 knjiga!
Foto: Marina Lopičić

Bravo

ALEKSANDAR PEJČINOVIĆ (11) DEČAK ZA PRIMER: Za 365 dana pročitao 300 knjiga!

Društvo -

Neko će pomisliti da nemam drugi život, da samo čitam, ali nije tako. Treniram košarku, folklor, vozim bicikl, priča Aleksandar Pejčinović (11)

Sa rancem punim knjiga u redakciju Kurira došao je Aleksandar Pejčinović (11), đak OŠ „Milan Rakić“ u Beogradu i dobitnik nagrade biblioteke grada Čitalac godine jer je samo u 2017. godini pročitao čak 300 knjiga.

Zbog svog uspeha, mališan je postao popularan, a kako kaže, najdraže mu je što je u današnje vreme, kada su poremećene vrednosti, uspeo da se istakne zbog pametne i korisne aktivnosti.

- Ja ne čitam iz obaveze, čitam zato što mi se sviđa. Već sa dve godine prepoznavao sam slova. Čitao sam ih na registarskim tablicama. A imao sam i mudrog učitelja, svoju mamu. Sa dve i po godine počeo sam polako da spajam slova, pa onda i reči, a malo-pomalo uspeo sam i da čitam. Od tada ne prestajem! Neko će pomisliti da nemam drugi život, da sam samo uz knjigu, ali nije tako. Treniram košarku, folklor, koristim mobilni telefon, družim se, a najviše volim biciklizam - priča ovaj vedar i svestrani dečak.

Od dobijanja nagrade čuo je razne komentare.

- Bilo je onih koji su govorili: „Aleksandre, bravo!“, ali čuo sam i veoma ružne komentare poput: „Šta ti to čitaš? Slikovnice?“ ili „Sigurno uzimaš knjige iz biblioteke, pa ih vraćaš nepročitane“. A bilo je i: „Pusti knjigu, gledaj‚ Farmu‘“ - kaže mladi Pejčinović.

Ali on sve razuveri tokom razgovora - brzo misli, s lakoćom se izražava, a svaka rečenica je složena tako da bi se pred njim mogli da postide i odrasli. Knjigama koje voli vraća se i po dva puta, a omiljene su mu one koje ostave pouku koja se teško zaboravlja.

- Od knjige očekujem da je mudra, zabavna i zagonetna. Da ima pouku, ali da ne daje odmah sve odgovore, da može da me zamisli, da se sam zapitam o nekim temama. Volim i religiozne knjige, verujem u Boga. Iako moji roditelji ranije nisu bili pobožni, ja sam sam osetio potrebu za religijom. Presudan događaj je bio kada sam sa četiri i po godine pao sa tobogana. Tada sam rekao mami: „Odvedi me u crkvu, želim da pričam sa sveštenikom.“ Od tada osećam potrebu da se molim i da čitam religiozne knjige - priča Aleksandar, koji je upisao i kurs brzog čitanja.

Iako bi bilo sasvim očekivano da zbog sklonosti ka književnosti iz srpskog jezika ima peticu kao vrata, nije tako.

- Na polugodištu mi je zaključena trojka iako se spremam za takmičenje - kaže mali čitalac. Vršnjacima preporučuje knjigu „Baka gangster“ od Dejvida Vilijamsa.

Humano delo

KOSU ĆE DONIRATI ZA DECU OBOLELU OD RAKA

Svoju dugu kosu, po kojoj je prepoznatljiv, nije pustio slučajno.

- Gledao sam jedan prilog u vezi sa akcijom „Kilometar kose“, gde se donira kosa deci oboleloj od raka. Želeo sam i ja da pomognem, pa sam rešio da je puštam. Čekam još malo da poraste, pošto je potrebno 15 centimetara zdrave kose da bi se ošišala i donirala - kaže Aleksandar.

Kurir / S. S.

Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track