DIGITALNA NASTAVA STIŽE U ŠKOLE: Osnovci iz OŠ "Vladislav Ribnikar" uče programiranje!
Foto: Promo

modernizacija

DIGITALNA NASTAVA STIŽE U ŠKOLE: Osnovci iz OŠ "Vladislav Ribnikar" uče programiranje!

Društvo -

BEOGRAD - Učenici petog i šestog razreda u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu počeli su da uče programiranje uz pomoć interaktivnog portala Petlja, a tim povodom tu školu danas je posetio pomoćnik ministra prosvete zadužen za digitalizaciju u prosveti i nauci Saša Stojanović.

Programiranje je neizostavni deo obrazovanja svuda u svetu, pa i u Srbiji, izjavio je Stojanović koji je prisustvovao času informatike i računarstva na kome se koristio interaktivni portal Petlja u nastavi programiranja.

On je ocenio da se danas na času videlo da deca zaista uživaju u nastavi i istakao da se od njih traži da razumeju ono što uče, a ne samo da reprodukuju. Stojanović je, piše u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, izjavio da se oblast informatike brzo menja i da je potrebna kontinuirana obuka nastavničkog kadra.

U saopštenju se podseća da su u drugom polugodištu đaci petog i šestog razreda osnovne škole počeli da uče programiranje.

U petom razredu Informatika i računarstvo je od ove školske godine obavezan predmet, dok se u šestom razredu ovaj predmet kao izborni uči po novom nastavnom programu koji obuhvata programiranje, piše u saopštenju u kom se dodaje da, kao pomoć nastavnicima i učenicima, portal petlja.org pruža besplatne, interaktivne materijale za učenje programiranja koji su u potpunosti prilagođeni učenicima V i VI razreda i dostupni na srpskom jeziku. Direktor Fondacije Petlja Nebojša Vasiljević je poručio da je programiranje danas, globalno gledano, važan deo opšteg obrazovanja.

foto: Promo

"Mi u Fondaciji Petlja se trudimo da pratimo taj trend. Materijali koji su dostupni na petlja.org su kreirani tako da svako dete, ali i bilo ko drugi ko želi da dobije kvalitetnu i široku osnovu kada je reč o programiranju može samostalno ili prateći nastavnika na času da koristi naše materijale", rekao je Vasiljević. Školu "Vladislav Ribnikar" posetila je i izvršna direktorka Inicijative Digitalna Srbija Veronika Tasić Vušurović koja je istakla da je važno da mlade generacije nauče da algoritamski razmišljaju, odnosno da postanu algoritamski pismeni. "Naša obaveza je da pomognemo mladim generacijama da steknu veštine koje će im u budućnosti biti neophodne. Važno je da nauče da algoritamski razmišljaju, odnosno da postanu algoritamski pismeni i zato mislimo da svako dete treba da nauči osnove programiranja", rekla je ona.

S tim u vezi, istakla je da Inicijativa Digitalna Srbija podržava portal "Petlja" koji omogućava da deca već u petom i šestom razredu uče osnovne korake programiranja na srpskom jeziku i to u savremenom, interaktivnom okruženju. Kroz obuku za korišćenje Petlje u nastavi, koju je omogućila kompanija Majkrosoft, u prethodnom periodu prošlo gotovo 800 nastavnika iz više od 500 škola širom zemlje, piše u saopštenju.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track