DANAS POKLON U KURIRU: Veliki poster sa lozom Nemanjića i najznačajnijim zadužbinama
Foto: Kurir

NEMANJIĆI

DANAS POKLON U KURIRU: Veliki poster sa lozom Nemanjića i najznačajnijim zadužbinama

Društvo -

Ovim posterom Kurir započinje serijal o Nemanjićima, koji se nastavlja u subotu objavljivanjem prvog dodatka o jednoj od najznačajnijih srpskih dinastija

Danas vas u Kurirovom dvobroju čeka veliki poklon poster koji prikazuje lozu Nemanjića sa svim vladarima, godinama njihovog rođenja, vladavine i smrti, kao i sa nekim od njihovih najznačajnijih zadužbina.

Ovim posterom Kurir započinje serijal o Nemanjićima, koji se nastavlja u subotu objavljivanjem prvog dodatka o jednoj od najznačajnijih srpskih dinastija.

U tri dodatka saznaćete najvažnije detalje i zanimljivosti iz života velikih Nemanjića i priče o nastanku zadužbina koje i danas odolevaju vremenu.

foto: Kurir

Slavna loza Nemanjića vladala je Srbijom više od dvesta godina. U tom periodu Srbija je prešla put od male, rascepkane kneževine do carevine i najmoćnije države na Balkanu.

Osnivač dinastije Nemanjića bio je veliki župan Stefan Nemanja (1113-1199). On je bio vladar prve srpske države Raške. Prestonica je bio grad Ras, koji se nalazio u blizini današnjeg Novog Pazara.

U toku vladavine je ujedinio sve srpske oblasti i tako stvorio jedinstvenu, nezavisnu državu - srednjovekovnu Srbiju.

Svi srpski vladari kraljevske porodice Nemanjića za sobom su ostavljali zadužbine, svoje crkve i manastire da iskupe dušu i pokažu svoju veličinu. Među mnogobrojnim manastirima koji su njihova zadužbina ističu se: Žiča, Studenica, Mileševa, Sopoćani, Hilandar, Gračanica, Sveti arhangeli, Banjska, Visoki Dečani i drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja