(KURIR TV, FOTO) SRBIJA PROSLAVLJA DAN DRŽAVNOSTI Vučić: Srbijo, srećno ti Sretenje!
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

centralna proslava u orašcu

(KURIR TV, FOTO) SRBIJA PROSLAVLJA DAN DRŽAVNOSTI Vučić: Srbijo, srećno ti Sretenje!

Društvo -

ORAŠAC - U Srbiji se danas slavi 15. februar - Dan državnosti, u znak sećanja na taj dan 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, ali i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi srpski Ustav koji je označio i početak savremene državnosti.

foto: Printscreen/RTS
foto: Printscreen/RTS

Centralna državna ceremonija proslave Dana državnosti održava se u Orašcu, a manifestaciji prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije, diplomatskog kora, Vojske Srbije.

1 / 7 Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Veliki broj građana okupio se u Memorijalnom kompleksu, a primećene su i gužve na ulazu u Orašac.

12.14 - Pesmom "Vostani Serbije" u izvođenju hora "Orašac" završena je centralna ceremonija u Memorijalnom kompleksu u Orašcu.

foto: Printscreen/RTS

11.55 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozdravio je prisutne zvaničnike, članove diplomatskog kora i građane.

Ovo je veliki dan, dan kada slavimo Srbiju i sećajući se slavnih predaka odajemo počast onima koji su postavili temelje naše istorije. Ovo je dan kada držeći se pravih uzora planiramo svoju budućnost i postavljamo dalje zadatke.

Danas se pitamo šta je bilo tako snažno i moćno u našim precima, da su uspeli da pobede velike neprijatelje. Slaveći današnji mi slavimo dve svete i svetle vrednosti, slavimo slobodu i srpsku državu.

foto: Printscreen/RTS

"Zato i danas na Dan državnosti moram da kažem da je težak put pred nama, podigli su velike prepreke, ali na sve to imamo da kažemo ono što je Hanibal imao da kaže, ili ćemo naći put ili ćemo ga sami napraviti", rekao je Vučić.

Idemo ka člastvu EU, ali nećemo zanemariti naše prijatelje u Rusiji i Kini. Naša Srbija je sve snažnija, poštovanija i uvažena, a njena reč se sve dalje čuje.

Možemo da izgradimo sve više fabrika i odlično je što to činimo, možemo da sprovedemo brojne reforme, ali nam je sve to uzaludno ako nema ljudi, jer se sve manje rađamo i sve veći broj mladih odlazi u inostranstvo. Zato moramo ozbiljno da se pozabavimo ovim problemom, ovo je borba za opstanak i borba za budućnost. Nema boljeg mesta od Orašca da započnemo borbu protiv našeg nestajanja! Zemlju čine ljudi, a naša prelepa Srbija ostaje bez njih. Znam da će biti veoma teško i znam da je jako važno boriti se kao naši preci, oni koji zahvaljujući kojih postojim danas mi.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ponosan sam što su danas sa nama naši prijatelji iz Republike Srpske i predsednik hrvatskog veća Milorad Pupovac i što Srbi gde god da su slave ovaj praznik. Mi imamo obavezu da brinemo o našim precima ali i naslednicima i hoću da se zahvalim narodu koji je davao poverenje našem radu da sačuvamo mir i stabilnost i ne mogu da vam objasnim koliko sam ponosan što sam prvi predsednik Srbije koji je došao u Orašac, koji je pored Karađorđevog spomenika mogao da kaže nekoliko reči o problemima sa kojima se suočavamo.

Svoj govor predsednik je završio rečima "Srbijo, srećno ti Sretenje"

Ministar kulture: Srbiju moramo da sačuvamo

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je da je priča o prvom srpskom ustavu priča o težnji za punom slobodom koja je i danas aktuelna i biće, kao podsećanje, putokaz i dokaz da narod bez svoje države nije ništa više od roba ili sluge u tuđinskoj kući. On je u Sretenjskoj besedi na svečanoj akademiji u kragujevačkoj Staroj skupštini rekao da je san o slobodi vezan za san o obnovi države, jer bez sopstvene države nema ni prave slobode.

"Naši su preci sanjali i stvarali, dosanjali i stvorili državu i dok je nje biće i Srba i ovde i svuda na Balkanu", rekao je Vukosavljević.

On je poručio da "državu nastala kao ispunjenje zaveta brojnih generacija moramo da čuvamo, onako kao što se zavet u Srbiji oduvek čuva i ispunjava, svakim damarom telesne i duhovne snage".

"Ako izgubimo državu ili bilo koji njen deo izgubićemo istoriju kroz koju je ona stvarana", rekao je Vukosavljević.

11.50 - Prisutnima se obratio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i pozdravio sve visoke zvanice i građane.

foto: Printscreen/RTS

"Od Orašca nema boljeg mesta da okupi Srbi. Danas kada je Srbija vraćena srpskom narodu, Srbi su morali da prođu mnoge istorijske prepreke. Mi smo ponosno okupljeni oko ideje srpskog naroda, kako Vučić kaže postoji jedinstven srpski narod, sa svojim jezikom, pismom. Posebna mi je čast da na jedinstven dan pošaljem poruke jedinstva, očuvanja našeg identiteta, uspeha, ponosa i naših stradanja koja su bila ogromna. Ovaj vek neka bude vek srpske slobode. Gde god bili srećan van praznik države Srbije, koji je okupio naše pretke. Srpski narod koji je dao Teslu, i brojne druge, sa pravom danas može da proslavlja Dan Srbije. Neka živi Srbija, Republika Srpska i srpski narod ma gde bio" rekao je Dodik.

foto: Printscreen/RTS
foto: Printscreen/RTS

11.41 - Počeo kulturno - umetnički program "Korak ka Evropi" u izvođenju dramskih umetnika Dušice Novaković, Tihomira Arsića i Žarka Stepanova.

foto: Printscreen/RTS
foto: Printscreen/RTS

11.38 - Predsednik Vučić i Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik položili su vence na spomenik voždu Karađorđu, nakon čega je intonirana himna.

foto: Printscreen/RTS

11.25 - Počela je centralna državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti u Orašcu. Patrijarh srpski Irinej služi opelo stradalim ustanicima u Prvom srpskom ustanku.

foto: Printscreen/RTS
foto: Printscreen/RTS

11.20 - U Orašcu je sve spremno za početak ceremonije, čeka se dolazak njegove svetosti patrijarha Irineja.

foto: Printscreen/RTS
foto: Printscreen/RTS

11.09 - U Orašac je stigao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a ubrzo se očekuje i početak ceremonije.

foto: Printscreen/RTS

11.04 - U Orašac je stigao državni vrh Srbije, među njima premijerka Ana Brnabić, ministarka građevinarstva,saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar rada Zoran Đorđević, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, ministar energetike Aleksandar Antić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović...

foto: Printscreen/RTS

(Kurir.rs/Foto: Tanjug, Zoran Žestić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja