OD DANAS NEMANJIĆI U KURIRU: Saznajte sve o najvećoj srpskoj dinastiji!
Foto: Kurir

NEMANJIĆI

OD DANAS NEMANJIĆI U KURIRU: Saznajte sve o najvećoj srpskoj dinastiji!

Društvo -

Od danas Kurir vam poklanja dodatke u kojima je predstavljena najveća srpska dinastija Nemanjići. U tri dela predstavljeni su životi i zadužbine najznačajnijih vladara ove loze.

U prvom dodatku, koji izlazi danas, donosimo vam priče o Stefanu Nemanji, Svetom Savi, Stefanu Prvovenčanom i Stefanu Radoslavu. Saznaćete zašto se manastir Studenica smatra jednim od najznačajnijih spomenika srednjeg veka i mnogo drugih zanimljivosti.

Već u ponedeljak, 19. februara, čeka vas drugi, a narednog dana, u utorak, i treći deo dodatka jednoj od najznačajnijih srpskih dinastija.

foto: Kurir

Slavna loza Nemanjića vladala je Srbijom više od dvesta godina. U tom periodu Srbija je prešla put od male, rascepkane kneževine do carevine i najmoćnije države na Balkanu.

Osnivač dinastije Nemanjića bio je veliki župan Stefan Nemanja (1113-1199). On je bio vladar prve srpske države Raške. Prestonica je bio grad Ras koji se nalazio u blizini današnjeg grada Novog Pazara. U toku vladavine ujedinio je sve srpske oblasti i tako stvorio jedinstvenu, nezavisnu državu-srednjevekovnu Srbiju.

Svi srpski vladari kraljevske porodice Nemanjića za sobom su ostavljali zadužbine, svoje crkve i manastire, da iskupe duše i pokažu svoju veličinu. Među mnogobrojnim manastirima koji su njihove zadužbine ističu se: Žiča, Studenica, Mileševa, Sopoćani, Hilandar, Gračanica, Sveti arhangeli, Banjska, Visoki Dečani i drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja