GODIŠNJICA TERORISTIČKOG NAPADA NA AUTOBUS NIŠ EKSPRESA KOD PODUJEVA: Tužno je biti Srbin na Kosovu jer za naše žrtve nema pravde
Foto: Nis Ekspres, Livdice, pritnskrin Jutjub.

PARASTOS ZA ŽRTVE

GODIŠNJICA TERORISTIČKOG NAPADA NA AUTOBUS NIŠ EKSPRESA KOD PODUJEVA: Tužno je biti Srbin na Kosovu jer za naše žrtve nema pravde

Društvo -

Sedamnaest godina se na istom mestu, na groblju u Lapljem Selu, okupljaju porodica i prijatelji Mirjane Dragović, devojke koja je poginula u terorističkom napadu na autobus „Niš Ekspresa“ u mestu Livadice kraj Podujeva. Nekolicina preživelih iz autobusa prisustvovala je parastosu u crkvi Svete Petke.

Svake godine kraj Mirjaninog groba, njena sestra Jelena Dragović koja je tada bila teško ranjena, postavlja isto pitanje – ko je odgovoran za napad u kojem je poginula njena sestra i još 11 Srba, a u kojem je povređeno još 43, i zašto nije priveden pravdi? Odgovor na to pitanje sedamanest godina ne daju nadležne institucije.

„Srećemo se 16. februara već sedamnaest godina i ja vama nemam ništa novo da kažem. Osećam ogromnu odgovornost prema žrtvama, prema našim porodicama, prema Srbima na Kosovu i Metohiji da ove naše žrtve, ova naša stradanja imaju neki epilog, neku pravdu. Mnogo je tužno biti Srbin na Kosovu i Metohiji, toliko smo obespravljeni, ne postoji institucija, sudstvo, čini mi se ni dobra volja da se za naše žrtve nađe pravda. Ostaje da se ovako svake godine okupljamo ovde sa istim pitanjem – ko, kako i zašto ubija Srbe na KiM, a da za njih ne postoji kazna?“, kaže Jelena.

Jedna od preživelih putnika iz autobusa Gordana Đorić kaže da, iako su rane zacelice, ostaju duboki ožiljci koji podsećaj na taj užasan dan, ali i na činjenicu da pravda nije zadovoljena.

„Stvarno je teško kada izgubite mladi život, ali je još teže kad znate da nisu pronađeni vinovnici tog zločina i dovedeni pred lice pravde. Nadamo se zbog duševnog mira koji ćemo svi osetiti kada saznamo da je pronađen vinovnik i da je kažnjen kako treba. O bolu ne mogu da pričam“, kazala je Gordana.

Pravdu je danas zatražio i grdonačelnik Gračanice Srđan Popović koji je i sam doživeo tragediju, ubistvo brata Dimitrija.

„Ovo je žalost i ovo je nepravda. Na prvom mestu insistiramo da se nađu krivci ovog zločina. Mi moramo da istrajemo na tome da se ovaj slučaj obnovi. Ovo nije samo pomen i samo obeležavanje, ovo je dokaz naše istrajnosti. Pravda je ponekad spora ali se nadamo da će u ovom slučaju biti dostižna“, kazao je Popović.

U crkvi Svete Petke u Lapljem Selu služen je parastos za sve nastradale u miniranju autobusa u Livadicama. Sveštenik Bojan Krstić kaže da su Srbi postradali jer nisu imali slobodu kretanja svojom zemljom.

„Stradali su samo zato što su Srbi. Njihovo stradanje nije i ne sme da bude uzaludno, već nemi podstrek i podvig da ostanemo i opstanemo na Kosovu i Metohiji i sačuvamo ono što nam je predato od naših predaka. Samo tako možemo da se odužimo ovim stradalnicima“, kazao je nakon službe otac Bojan.

Pre sedamnaest godina je na magistralnom putu kod Podujeva, dignut je u vazduh prvi od pet autobusa iz konvoja kojima su raseljeni Srbi u pratnji Kfora išli u Gračanicu, na Zadušnice.

U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Vinovnici napada na autobuse u Livadicama do danas nisu pronađeni. Jedini osumnjičeni Fljorim Ejupi oslobođen je optužbi od strane Vrhovnog suda iako je u prvostepenom postupku bio osuđen na 40 godina zatvora.

(Kurir.rs/Radiokim.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja