HRVATI VRAĆAJU SRBIJI PRETUČENE MIGRANTE: Proterali sa granice 760 izbeglica!
Foto: Profimedia

NEHUMANO

HRVATI VRAĆAJU SRBIJI PRETUČENE MIGRANTE: Proterali sa granice 760 izbeglica!

Društvo -

U centrima za azil u Srbiji smešteno je oko 4.000 migranata, koji se u našoj zemlji u proseku zadržavaju devet meseci, što je duže nego ranije, kažu u Komesarijatu za izbeglice i migracije i navode da Hrvatska i Mađarska često sa svojih granica vraćaju izbeglice u Srbiju.

Poslednji u nizu slučajeva koji je uzdrmao javnost je proterivanje s hrvatske granice osmočlane izbegličke porodice sa šestoro dece, od kojih najmlađe dete ima samo godinu dana.

Bez pomoći

- Nisu dobili nikakvu pomoć i proveli su celu noć napolju na hladnoći. Porodica tvrdi da su pokušali da zatraže međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj, ali da im to nije bilo omogućeno od strane policije, nego da su proterani, te da je jedan od policajaca udario majku - navodi Tajana Tadić iz organizacije „Are You Syrious“, od koje je ova porodica migranata usred noći zatražila pomoć. Prema podacima Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, prošle godine zabeleženo je 760 slučajeva u kojima je policija iz Hrvatske vraćala izbeglice u Srbiju.

Trpe uvrede

- Nekada ih tom prilikom i pretuku, oduzmu im mobilne telefone ili ih na neki način ponize tako što im viču uvredljive stvari, uzmu im samo jednu patiku - navodi Jana Stojanović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Da ima onih koji su iz Hrvatske vraćeni s povredama, potvrdili su i u Komesarijatu za izbeglice, gde dodaju i da Srbiji „vraćaju“ migrante koji nikad nisu ni bili registrovani u našoj zemlji.

Kurir / J. P.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track