UČESTALO OBIJANJE AUTOMOBILA: Lopovi prazne rezervoare!
Foto: Shutterstock

ALARMANTNO

UČESTALO OBIJANJE AUTOMOBILA: Lopovi prazne rezervoare!

Društvo -

Kradljivci najviše ordiniraju po velikim parkiralištima, istaču benzin, skidaju delove i akumulatore, koje prodaju kao polovne

Pored obijanja automobila da bi ukrali kasetofone, CD plejere, alat ili druge lične stvari, u poslednje vreme učestala je krađa akumulatora i benzina iz rezervoara četvorotočkaša, upozoravaju za Kurir opljačkani građani.

foto: Dragana Udovičić

Damir Okanović upozorava

„LAVLJU KANDŽU“ ODLOŽITI U PRTLJAŽNIK

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, upozorava da takozvana lavlja kandža za blokiranje volana, može biti izutne opasna ako se odloži neobezbedeno:

- Sve teške predmete, a naročito „lavlju kandžu“, treba odložiti u prtljažnik ili eventualno ispod sedišta. U slučaju sudara ili prevrtanja, predmeti budu po nekoliko puta teži u odnosu na masu mirovanja, pa mogu ozbiljno da povrede vozača ili putnike. Imali smo slučaj da je kutija zvučnika usmrtila suvozača.

Najviše stradaju vlasnici automobila „fijat punto“, jer je ključ za otvaranje rezervoara univerzalan za ovu ovu automobilsku marku.

- Kradljivci najviše ordiniraju po velikim, neobezbeđenim parkiralištima koje koriste stanari gde ima više stambenih zgrada. Uglavnom rade noću, a kod nas u naselju Medaković aktivni su već nekoliko nedelja. Ja sam imala tu nesreću da su mi dve večeri zaredom istočili pun, a zatim polovinu rezervoara - priča ogorčena Marija S. iz beogradskog naselja Medaković III.

Saveti

KAKO ZAŠTITITI AUTO OD KRAĐE

- Ne ostavljajte u automobilu vredne stvari koje bi izazivale lopova

- Skinite radio, CD ili mp3 uređaj

- Ugradite alarm

- Parkirajte auto na osvetljenom i obezbeđenom mestu, nikako na rizičnim mestima

- Ukoliko nemate sopstveni, osiguran parking, ne ostavljajte veliku količinu goriva u rezervoaru

Ona ističe da su i njene komšije isto bile meta lopova.

- Ustanovili smo da su za vikend odradili više od 10 automobila iz naselja, a od toga je polovina bila marke „punto“. Svi ćemo prijaviti policiji - kaže ona.

foto: Milovan Milenković

Isto se dešava i u drugim delovima grada, kaže kriminolog Zlatko Nikolić i dodaje da ne kradu oni koji su na ivici egzistencije nego oni koji već dovoljno imaju.

- Više nisu toliko aktuelni kasetofoni i radio-aparati, sada se obijaju automobili čiji delovi mogu da se prodaju kao polovni, kradu se akumulatori, alat i, naravno, benzin. Mom sinu su dva puta istakali benzin na Novom Beogradu. Automobil „punto“ je najlakša meta za to - kaže Nikolić. Na pitanje da li ukraden benzin prodaju na crno, on odgovara odrečno.

- To je nekada bilo, devedesetih, sada ga koriste za sopstvene potrebe, dok akumulatore, alat i delove prodaju kao polovnu robu - ocenjuje Nikolić.

foto: Shutterstock

ŠTA SE NAJVIŠE KRADE

- Benzin

- Akumulatori

- Auto-delovi, koji se kao polovni prodaju na crno

- Radio i CD uređaji

- Lične stvari ostavljene u automobilu

- Alat, rezervne gume

Kurir / Silvija Slamnig

Foto: Shutterstock, Milovan Milenković, Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track