KAKVU ČESMOVAČU PIJE SRBIJA: Evo u kojim gradovima je voda sa slavine vrhunskog kvaliteta
Foto: AP/Ilustracija

Svaka voda ima svoje specifičnosti - manje ili više minerala

KAKVU ČESMOVAČU PIJE SRBIJA: Evo u kojim gradovima je voda sa slavine vrhunskog kvaliteta

Društvo -

Preporuka je da se svakog jutra pusti da isteče voda koja se preko noći zadržala u cevima. To bi trebalo da nam postane rutina, kao kad se vratimo sa godišnjeg odmora

BEOGRAD - Evropska unija je najnovijom odlukom komisije o kontroli kvaliteta vode dala prednost česmovači.

Što se tiče Srbije, potrošnja flaširane vode je iz godine u godinu sve veća, bar prema podacima Udruženja industrije mineralnih voda. To, ipak, ne znači da se u našoj zemlji pije neispravna voda iz vodovoda, premda neka istraživanja pokazuju da mnogi potrošači sumnjaju u kvalitet dragocene tečnosti, ponajpre zbog mahom starih cevi kroz koje prolazi da bi stigla do česme, pišu Novosti.

foto: Youtube Printscreen

- Svakodnevno radimo analizu vode u Beogradu i njen kvalitet je dobar - kaže Ivana Ristanović Ponjević, šef odseka za vodu u Gradskom zavodu za javno zdravlje. - U svih pet postrojenja jednom nedeljno analiziramo sve parametre ispravnosti vode. Njen kvalitet nije isti u svim opštinama, jer ne potiče iz istog izvorišta. U užoj gradskoj zoni, Obrenovcu i Lazarevcu, voda se prečišćava, dok drugi vodovodi to nemaju, ali je voda bezbedna za upotrebu sa stanovišta zdravlja.

Sagovornica kaže da svaka voda ima svoje specifičnosti - manje ili više minerala.

foto: AP/Ilustracija

- To su, međutim, parametri kvaliteta, a ne bezbednosti za upotrebu vode - objašnjava ona.

I tamo gde su ponekad oscilacije u parametrima, nije problem u kvalitetu vode, već u dotrajaloj vodovodnoj mreži, koja u ponekim mestima, ne samo u Beogradu, nije menjana i po više desetina godina.

Nema štetnih uticaja po zdravlje - tvrdi Ivana Ristanović Ponjević. - Odavno su olovne cevi zamenjene inertnim. Dogodi se da voda iz česme ponekad sadrži više gvožđa i masnoća. Ali stepen resorpcije gvožđa iz digestivnog trakta je vrlo nizak. Bilo bi mnogo lepo kada bismo mogli da koristimo rastvore gvožđa u vodi za lečenje anemije, ali ne možemo, jer se gvožđe ne resorbuje. Što se toga tiče, mi smo bezbedni.

foto: AP/Ilustracija

Ipak, pojedini stručnjaci tvrde da je voda iz česme u nekim delovima Srbije prepuna gvožđa, mangana i arsena, kao i drugih opasnih metala. Kao razlog navode to što je vodovodna mreža stara i cevi zarđale, pa voda dok prolazi “pokupi” štetne materije. Najgora situacija je, kažu, u severnom i srednjem Banatu, a zagađene vode ima i u Grockoj, Sopotu, Mladenovcu, Koceljevi, Majdanpeku, Ćićevcu, Čajetini...

- Uzorkujemo vodu u Beogradu i nemamo uvid u kvalitet vode u drugim mestima - kaže naša sagovornica. - Tamo gde su instalacije stare može da dođe do pojačane mutnoće i sadržaja gvožđa, ali ništa više od toga. Preporuka je da se svakog jutra pusti da isteče voda koja se preko noći zadržala u cevima. To bi trebalo da nam postane rutina, kao kad se vratimo sa godišnjeg odmora.

foto: AP/Ilustracija

Srbija ima i veliki broj izvorišta gde je voda vrhunska i možda najkvalitetnija u Evropi. To je slučaj u Valjevu, Ljigu, na Divčibarama, Ubu, u Smederevskoj Palanci, Kučevu, Kostolcu, Petrovcu na Mlavi, Topoli, Kniću, Svilajncu, Negotinu, Ivanjici, Čačku, Brusu, Varvarinu, Vlasotincu...

- Ako je voda iz vodovoda dostupna i zdravstveno bezbedna, trebalo bi da joj damo prednost, jer može da se koristi u neograničenim količinama - smatra Ristanović Ponjevićeva. - Flaširane vode mogu da se koriste u velikoj količini samo ako imaju nizak sadržaj mineralnih materija. Ukoliko su specifičnog sastava, tretiraju se kao sokovi i pije se jedna do dve čaše dnevno. Ne samo što generiše otpad, flaširana voda je i skupa.

foto: AP/Ilustracija

Prošle godine prodato je 714,6 miliona litara mineralne vode, dok su 2016. kupci sa rafova odneli 679,4 miliona litara. To je godišnji rast od pet odsto. Interesantno je da je centralna Srbija više trošila flaširanu vodu nego godinu dana ranije, za sedam odsto. Beograd je lane popio gotovo 20 odsto više mineralne vode nego 2016, a Novi Sad je imao identičnu potrošnju i prošle i pretprošle godine. Mereno u litrima, podjednako pijemo i gazirane i negazirane vode.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Dragana Matović/Foto: AP/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track