UŽASNO! EKOLOŠKA BOMBA: U Loznici curi smrtonosan cijanid
Foto: Shutterstock

Srbija na korak od masovne katastrofe

UŽASNO! EKOLOŠKA BOMBA: U Loznici curi smrtonosan cijanid

Društvo -

Dotrajala metalna burad sa oko 75 tona cijanidne soli, koja više decenija stoji u zapuštenoj fabrici u centru grada, počela je nekontrolisano da curi ugrožavajući živi svet

U nekadašnjoj Fabrici auto-traktorskih kočnica (FAK) u centru Loznice već više decenija je uskladišteno oko 75 tona cijanidne soli u metalnim buradima iz kojih je sada počeo da curi ovaj smrtonosan otrov koji može da ugrozi celu Srbiju, ali i region, upozoravaju stručnjaci.

Cijanidna so pravljena je u FAK i korišćena u procesu proizvodnje do početka devedesetih godina, a onda je pod otvorenim nebom počelo gomilanje ove otrovne materije. Tako su tone cijanidne soli spakovane u oko 406 metalnih kontejnera ostale na prostoru od oko dva ara, u krugu firme, na stotinak metara od prvih kuća i tek nešto dalje od gradske bolnice. Ambalaža se godinama raspadala, a sadržaj rastvarao i zagađivao tlo, dovodeći do ekološke bombe koja u svakom trenutku može da eksplodira!

foto: Shutterstock

Profesorka hemije Ivana Đujić upozorava za Kurir da je cijanidna so veoma toksična i opasna i da lako prodire u zemlju i vodu.

- Padavine mogu da pomognu da toksične materije brže prodiru u zemlju i dođu do podzemnih voda i vodotokova. Ima mnogo mogućnosti za njihovo širenje, ne daj bože da se to desi i da dođe do trovanja većih razmera! Pa čak i u svim filmovima se prikazuje da, kad neko želi da ubije veliki broj ljudi, ubaci cijanid u napajanja s vodom - kaže Đujićeva i upozorava da cijanid može biti smrtonosan.

- Sve zavisi od količine unete u organizam. Ljudi mogu da ga unesu i preko povrća koje je pokupilo štetne čestice iz zemlje. Uglavnom cijanid izaziva gotovo momentalni prestanak rada srca, ali za to je ipak potrebno uneti malo veću dozu u organizam - objašnjava ona.

foto: PrintScreen

Toksikolog Dragan Josković potvrđuje da posebna opasnost od cijanidne soli preti ako ona dospe do vodotokova.

- Cijanidna so može biti u tečnom i u čvrstom stanju, ali se lako meša sa vodom i rastvara, što onda može biti veoma opasno. Ne može da se zapali i neće vam ništa biti ako je dotaknete, ali ako počne da isparava, proći ćete kao onaj hrvatski general Slobodan Praljak, koji je u Hagu navodno popio cijanid i umro u najvećim mukama. To je smrtonosan otrov.

foto: Shutterstock

Treba imati na umu da se Loznica, koja ima oko 100.000 stanovnika, nalazi u neposrednoj blizini Banje Koviljače, ali i u blizini reke Drine, koja, ako se zagadi, ulivanjem u Savu i Dunav, može izazvati i ekološku katastrofu regionalnih razmera!

Nadležne institucije

NEDOVOLJNA BRIGA

Ministarstvo zaštite životne sredine nije nam odgovorilo na pitanja u vezi sa ekološkom katastrofom koja iz Loznice preti Srbiji.

Međutim, pre nekoliko godina je Ministarstvo energetike preciziralo da se u FAK „ne nalazi cijanidna so, već otpad od cijanidne soli, za koji je utvrđeno da ima karakter opasnog otpada jer predstavlja opasnost za vodene organizme, štetan je ako se guta i nadražujući ako je u direktnom kontaktu sa kožom“. Zbog toga je Republička inspekcija za zaštitu životne sredine naložila da se objekat u kome je uskladišten otpad obezbedi od neovlašćenih lica, ali to nije bilo dovoljno da spreče curenje otrova.

Direktor FAK

PROBLEM URGENTAN

Dejan Kojić, izvršni direktor FAK, kaže da su burad sklonjena „na kvalitetan način, zaključana i imaju fizičko-tehničko obezbeđenje“. Međutim, smeštena su u nekadašnju fabričku halu, koja više ne pripada FAK, a pošto je bila zakupljena, pojavio se problem.

- Vlasnik objekta nije nam produžio zakup, istekao je 31. januara, zbog čega moram hitno da nađem rešenje gde smestiti burad! Obavestio sam nadležno ministarstvo i gradsku upravu o ovom urgentnom problemu, jer ništa neću preduzeti bez znanja državnih organa. Za transport buradi u inostranstvo potrebno je 300.000 do 400.000 evra, a da bi bila sklonjena u skladište u okolini Beograda, treba oko 60.000 evra.

ORUŽJE ZA MASOVNA UBISTVA

- Najopasniji cijanidi su cijanovodonična kiselina (HCN) i njene soli, poput kalijum-cijanida (KCN) i natrijum-cijanida (NaCN)

- Često korišćeni kao otrovi u istoriji, a najpoznatija je njihova primena u masovnim nacističkim ubistvima tokom Holokausta

- Ovaj otrov je korišćen za ubistvo Raspućina, ali i pri samoubistvu Adolfa Hitlera i njegovih saradnika

SIMPTOMI TROVANJA

- Kod većih doza već posle jednog udaha oseti se miris badema, vrtoglavice, stezanja u grudima

- Otrovana osoba zatim gubi svest i dolazi do paralize disanja i srčanog rada, a smrt nastupa u roku od nekoliko minuta

- Početni stadijum, odnosno male doze cijanida, karakterišu se metalnim ukusom u ustima i tahikardijom

T. Ilić - J. Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja