SAOBRAĆAJCI U AKCIJI, REZULTATI ZABRINJAVAJUĆI: Decu na ekskurzije voze pijani vozači!
Foto: Kurir/Aleksandar Jovanović

tokom 2017. pregledano je 16.058 autobusa

SAOBRAĆAJCI U AKCIJI, REZULTATI ZABRINJAVAJUĆI: Decu na ekskurzije voze pijani vozači!

Društvo -

BEOGRAD - Sedamnaest vozača autobusa tokom 2017. godine isključeno je iz saobraćaja neposredno pre polaska na ekskurziju, dok su dvojica isključena tokom putovanja, zbog saobraćajnih prekršaja u toku ekskurzije.

"Razlozi su uglavnom alkohol i prekoračenje vremena predviđenog za vožnju", navodi Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije.

foto: Profimedia

Ovo su rezultati opsežne kontrole ispravnosti autobusa i sposobnosti vozača, koju je policija prošle godine sprovela kada su u pitanju ekskurzije. Prema podacima MUP-a, tokom 2017. pregledano je 16.058 autobusa.

"Direktori škola su u obavezi da najkasnije 48 sati pre putovanja obaveste policiju o prevozniku, mestu i vremenu polaska, broju angažovanih autobusa i broju prijavljenih učenika", objašnjavaju u MUP-u i dodaju da se kontrola sprovodi i u slučaju kad direktori škola propuste da policiju obaveste o putovanju, a nadležna organizaciona jedinica ministarstva raspolaže saznanjima da se vrši prevoz dece autobusom.

Kada saobraćajna policija dođe na lice mesta, ona proverava da li vozač poseduje vozačku dozvolu i lekarsko uverenje, vrši se alkotestiranje, a zatim proverava i kartica njegovih aktivnosti i odmora za tekući mesec, ali i prethodnih 28 dana.

Vrši se i temeljna kontrola autobusa, posedovanja neophodnih dokumenata, nalepnica i opreme. Čak i kada autobus ima uverenje da je tehnički ispravan, saobraćajna policija može da ga pošalje na vanredni pregled ukoliko smatra da ima potrebe za tim.

foto: Profimedia

I tu je policija prošle godine našla niz nepravilnosti.

"Na vanredni tehnički pregled upućeno je sedam autobusa, pri čemu su kod šest utvrđene nepravilnosti. Zbog tehničke neispravnosti iz saobraćaja su isključena dva autobusa u toku same ekskurzije", navode za beogradski list u MUP-u.

(Kurir.rs/Blic/Foto: Aleksandar Jovanović, ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track