EU UVELA DRASTIČNE MERE: Zahtevaju naplatu plastičnih kesa, evo kako bi se to moglo odraziti i na Srbiju!
Foto: Profimedia

CEGER U RUKE

EU UVELA DRASTIČNE MERE: Zahtevaju naplatu plastičnih kesa, evo kako bi se to moglo odraziti i na Srbiju!

Društvo -

BEOGRAD - Prema novom istraživanju Eurobarometra, mere smanjenja zagađenja u zemljama koje su usvojile drastične mere naplate ili potpunog ukidanja prakse davanja besplatnih kesa u prodavnicama, imaju efekta.

Anketa kaže da je 72 odsto građana EU smanjilo upotrebu plastičnih kesa, a čak 38 procenata njih je ovu naviku usvojilo tokom prošle godine. Ne čude onda slike potrošača u evropskim supermarketima koji u kupovinu nose cegere ili platnene torbe, piše "Politika".

Evropska komisija je nedavno usvojila prvu sveobuhvatnu strategiju o plastici, s ciljem zaštite planete i zdravlja građana. Prema novim planovima, do 2030. sva plastična ambalaža na tržištu EU mogla bi da bude reciklirana na ekonomičan način.

foto: Profimedia

Takođe, zahtev je i da se smanji potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu.

U Bosni i Hercegovini se kese ponegde naplaćuju već četvrtu godinu, i to što nemate ceger ili ne želite da se deranžirate nošenjem torbe od kuće, košta pet do deset pfeninga (tri do šest dinara po komadu).

Iako zabrana upotrebe ovih kesa nije obavezujuća mera prema zakonodavstvu Evropske unije, brojne zemlje u regionu idu u pravcu naplaćivanja plastičkin kesa, pa se i u Srbiji u pojedinim trgovinskim lancima, uglavnom stranim, kese naplaćuju. Ali je mnogo više onih radnji u kojima su kese ostavljene na pultovima i kupci mogu besplatno da ih uzimaju bez ograničenja.

Inače, ciklus razlaganja plastične kese, doduše one starije generacije (danas je većina kesa "biorazgradiva"), traje stotinak godina, pa milioni tona plastičnog otpada u svetu završava u okeanima, a u Evropi se većina spaljuje ili deponuje, a tek mali deo reciklira.

(Kurir.rs/Politika/Foto: Profimedia, Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja