SUTRA POČINJE PODELA PENZIONERSKIH ID KARTICA: Do kraja aprila svi penzioneri bi trebalo da ih dobiju
Foto: Profimedia

najava iz ministarstva

SUTRA POČINJE PODELA PENZIONERSKIH ID KARTICA: Do kraja aprila svi penzioneri bi trebalo da ih dobiju

Društvo -

Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja i PIO Fond izradili su jedinstvenu identifikacionu penzionu karticu koja će najstarijim građanima omogućiti da bezbednije ostvaruju svoja prava, kao i neke nove pogodnosti, izjavio je danas resorni ministar Zoran Đorđević i najavio da bi do kraja aprila trebalo svi da ih dobiju. Đorđević je najavio za sutra u Skupštini Srbije promociju kartice za penzionere, kad će biti podeljene prve, čime se, kako je ocenio, pokazuje veća briga države prema njima.

On je rekao da će probati u saradnji sa kompanijama da starima obezbede nove pogodnosti, koje do sada nisu imali i da je u planu da do kraja aprila budu podeljene sve kartice, koje su besplatne i svaki budući penzioner će prilikom dobijanja rešenja za penziju dobiti i tu karticu.

Otvarajući konferenciju "Međugeneracijska solidarnost i dostojanstveno starenje" predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković ukazala je da je starenje populacije globalni izazov, s kojim je suočena i Srbija gde više od 1,3 miliona građana ima više od 65 godina.

Ona je predočila da Ustav Srbije zabranjuje diskriminaciju po osnovu starosnog doba, a zakoni Srbije štite pravo na dostojanstve uslove života i jednak pristup zdravstvenim i socijalnim uslugama. Međutim, u praksi, prema izveštaju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, 10 odsto pritužbi se odnosi na diskriminaciju na osnovu godina. Zbog toga, poručila je Gojković, srpsko društvo se mora suprotstaviti mnogim stereotipima kojih ima u mnogim sredinama.

Predsednica parlamenta je pohvalila zalaganje Vlade Srbije da podigne natalitet.

"Držimo šipke našoj vladi da iznađe najbolja rešenja, zagovornik sam kampanje da se nađe najbolji slogan, a onim nevernim tomama, koji odmah nešto napadaju, želim da navedem primer Danske, koja je suočena sa tim problemom, uspela da medijskom kampanjom i simpatičnim sloganima, napravi bejbi bum sa 12.000 više rođenih beba u jednoj godini", rekla je ona.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović je izjavila da je Vlada Srbije osnovala Savet za unapređenje međugeneracijske saradnje i solidarnosti, na čijem je čelu i da će danas održati prvu sednicu tog tela.

Ona je navela da je u Srbiji tek 14,4 odsto stanovništava mlađe od 15 godina.

Na nivou Evrope smatramo se starom nacijom, sa prosekom starosti od 45,9 godina, ukazala je Đukić- Dejanović. Prodeužetak života vidim kao značajan civilizacijski iskorak i znam da sad i odmah moramo mnogo da uložimo u našu decu da bi ona imala dug život i jednog dana dostojanstvenu starost, rekla je Đukić Dejanović.

(Kurir.rs/Fonet)

Foto ilustracija Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track