(KURIR TV) VUČIĆ I LAVROV U HRAMU SVETOG SAVE: Predsednik Srbije održao govor na RUSKOM pod velelepnim mozaikom najveće srpske svetinje! Poslušajte šta je rekao
Foto: Vlada Šporčić

Poseta šefa ruske diplomatije Beogradu

(KURIR TV) VUČIĆ I LAVROV U HRAMU SVETOG SAVE: Predsednik Srbije održao govor na RUSKOM pod velelepnim mozaikom najveće srpske svetinje! Poslušajte šta je rekao

Društvo -
1 / 34 Foto: Ivana Kljajić

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov prisustvovali su danas prezentaciji mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save na Vračaru.

foto: Vlada Šporčić

10.45 - Posle obraćanja šefa ruske diplomatije Lavrova i predsednika Vučića, održan je kratak umetnički program...

foto: Vlada Šporčić

...čime je i završena prezentacija veličanstvenog mozaika.

foto: Printscreen Kurir Tv

10.38 - Predsednik Vučić održao govor na ruskom jeziku. Ova kupola, ovo nebo, ova vaseljena iznad nas verovatno je najbolje mesto da se istakne veza između srpskog i ruskog naroda, koji je potekao iz istog plemena, delio iste snove, kulturu i veru... - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se prisutnima u Hramu Svetog Save, u kojem je održao govor na ruskom jeziku.

- I ova kupola govori upravo to, srpski i ruski umetnici utkali su na milione komadića zajedno... Hvala Putinu, hvala Gaspromnjeftu, hvala dragom prijatelju Lavrovu, koji je lično došao da uveliča naše slavlje, hvala neimarima, velikom Muhinu...

foto: Vlada Šporčić

Hvala svima koji su učestvovali u njegom podizanju, hvala srpskim kraljevima, hvala onima koji su to činili i od osamdesetih godina prošlog veka naovamo poput Dušana Čkrebića, Zorana Đinđića, Tomislava Nikolića...

foto: Printscreen

- Hram Svetog Save, na kojoj je danas otvoren mozaik na kupoli, kuća je za sve i još jedan od simbola bratstva Srba i Rusa, u ovom hramu treba da bude jak koren, otporan na sve oluje, našeg prijateljstva sa Rusijom... Oluje kroz koje smo zajedno prošli samo su ojačale korene te veze, rekao je Vučić i podsetio da se Sveti Sava zamonašio upravo u ruskom manastiru na Svetoj Gori.

foto: Vlada Šporčić

- Ovo je tek početak, a na nama je da završimo ovaj hram mira, ljubavi i dokažemo da smo usvojili sve lekcije i odabrali život. Država je pomogla hram da omogući da on bude najlepši i najsvetliji, stecište naših veza, bratstva i mira sa svima.

Vučić se posebno zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu koji se, prilikom dolaska u Srbiju interesovao za nastavak radova, i šefu diplomatije Sergeju Lavrovu što je uveličao svojim dolaskom ovaj dan. Zahvalio se i kompaniji Gaspromnjeft na velikodušnoj podršci.

foto: Vlada Šporčić

10.33 - Obraćanje Lavrova. Državnom vrhu Srbije, patrijarhu Irineju i svim visokim zvanicama obratio se šef ruske diplomatije Sergej Lavrov koji je istakao bliskost srpske i ruske kulture, naroda i pravoslavnih crkava.

Lavrov je preneo svoje iskreno divljenje i priznanje svima koji su učestvovali u njegovoj gradnji, opremanju i oslikavanju, a posebno umestnicima koji su tom poduhvatu doprineli.

foto: Vlada Šporčić

Uz opasku da u nekim zemljama crkve učestvuju u "političkim igrama", Lavrov je posebno naglasio bliskost srpske i ruske crkve te izrazio uverenje da će i u budućnosti one sačuvati dostojanstvo, koje su i do sada iskazivale.

foto: Printscreen

10.20 - Obraćanje patrijarha Irineja. Prisutnima se obratio poglavar SPC, Njegova Svetost patrijarh Irinej, koji je podsetio na užasan turski zločin - spaljivanje moštiju Svetog Save na Vračaru, na mestu gde se danas dovršava i ukrašava najveća srpska svetinja. Patrijarh je podsetio na istorijat stvaranja Hrama i mnoge muke kroz koje je SPC prolazila u želji i volji da ga podigne.

foto: Vlada Šporčić

On se na kraju zahvalio svima koji su učestvovali u podizanju Hrama, izradi i finansiranju velelepnog mozaika - ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zbog ljubavi prema srpskom narodu, Gaspromnjeftu koji je finansirao izradu mozaika, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za volju i sve napore uložene u želju da se svetinja posvećena svetitelju Savi završi, Ruskoj pravoslavnoj crkvi i njenom patrijarhu Kirilu, sveštenstvu obe crkve, umetnicima koji su radili na mozaiku...

foto: Vlada Šporčić

- Od sveg srca se zahvaljujemo i Srbiji i gospodinu Vučiću za veliku i dragocenu finansijsku pomoć - rekao je patrijarh Irinej.

10.17 - Program vodi i glumac Miloš Biković a na početku su pozdravljene sve visoke zvanice, državni vrh Srbije, svi koji su učestvovali u izradi veličanstvenog mozaika, kao i Aleksandar Djukov...

foto: Vlada Šporčić

direktor Gaspromnjefta, firme koja je finansirala izradu mozaika.

foto: Printscreen

10.11 - U Hram Svetog Save stigli su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej.

Vučić se srdačno pozdravio sa ruskim gostom, a sa predsednikom RS Dodikom se i izljubio.

foto: Printscreen Kurir Tv
1 / 4 Foto: Printscreen

10.00 - Šef ruske diplomatije došao je u pratnji srpskog kolege Ivice Dačića u Hram Svetog Save, a u najvećoj srpskoj svetinji danas su i druge visoke zvanice poput predsednika RS Milorada Dodika, ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina, ministre Antića, Lončara, Vukosavljevića...

U i ispred Hrama okupljen je veliki broj građana koji su došli da prisustvuju prezentaciji.

1 / 6 Foto: Vlada Šporčić
foto: Printscreen Kurir TV

Podsetimo, mozaik na kupoli Hrama Svetog Save završen je i na visini od 65 metara predstavlja Hrista u činu vaznesenja na nebo. Reč je o jednom od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svetu.

Ukras, težak 40 tona, sačinjen je u Moskvi, pravljen godinu dana, a potom prevezen u Beograd. Delo je 90 ruskih umetnika, predvođenih čuvenim Nikolajem Muhinom. Izradu je finansirala ruska firma "Gaspromnjeft" sa četiri miliona evra.

Šef ruske diplomatije, koji je sinoć razgovarao sa predsednikom Vučićem, nastaviće i političke razgovore sa srpskim zvaničnicima. Lavrov će se sastati sa premijerkom Anom Brnabić i srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

Planom posete predviđeno je da ruski ministar uruči Orden prijateljstva Ivici Dačiću, koji mu je ranije dodeljen.

Lavrov i Dačić položiće vence na Spomenik sovjetskom vojniku u okviru Memorijalnog kompleksa Oslobodiocima Beograda, a položiće i cveće na spomenik ruskom diplomati Nikolaju Hartvigu na Novom groblju.

Hartvig se nesebično zalagao da se smanje tenzije između Srbije i Austrougarske.

Šefovi diplomatije Rusije i Srbije će imati i zajedničko izlaganje pred prorektorima, profesorima i studentima Univerziteta u Beogradu.

(Kurir.rs/Foto: Vlada Šporčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track