VOLELA GA JE CELA JUGOSLAVIJA: Preminuo pevač Tomislav Bajić
Foto: Printscreen

PREMINUO U PORODIČNOM DOMU

VOLELA GA JE CELA JUGOSLAVIJA: Preminuo pevač Tomislav Bajić

Društvo -

Pevač narodne muzike Tomislav Bajić preminuo je u porodičnoj kući u Beogradu. Postao je poznat u bivšoj Jugoslaviji po duetu sa bratom Andrijom.

Tomislav Bajić bio je pevač, frulaš, čuvar narodne pesme u okviru kojih su poseban segment činile šaljive pesme, katkad i sa elementima satire.

Biće sahranjen na groblju Orlovača u subotu 24. februara u 13.45 časova.

Karijeru je počeo kao član kulturno-umetničkih društava „Đoka Pavlović“ i „Gradimir“, nakon kojih, 1956. godine, dolazi u Radio Beograd. Tada nastaje i prvi trajni snimak braće Bajić za pesmu Idu dvoje, ne poznajem ko je.

Od sredine 60-ih i tokom 70-ih godina prošlog veka njihove ploče bile su najtiražnije.

foto: Printscreen

Kolubarski vez, autorsko kolo Andrije i Tomislava Bajića, nalazi se na redovnom repertoaru gotovo svih kulturno-umetničkih društava.

Neke od njihovih najpoznatijih pesama su Jesen stigla, Kolo veselo, Igra mala na čolove... Osim njih, braća Bajići ostaće upamćeni po uspešnim interpretacijama numera: Ide Mile Lajkovačkom prugom, Pogledaj de, mala moja, Ko to kaže, ko to laže.

Tomislav i Andrija Bajić, kao istaknuti predstavnici izvorne muzike prezentovali osnovne postulate srpske muzičke tradicije članovima Srpske akademije nauke i umetnosti.

Kurir.rs/RTS/Foto Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Evo kako je otkriven identitet čoveka koji je bacio bombu na ambasadu SAD u Podgorici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track