U NEDELJU NOVA AKCIJA PREVENTIVNIH PREGLEDA ŠIROM SRBIJE: Evo šta će sve biti besplatno
Foto: Zorana Jevtić

u više od 80 zdravstvenih ustanova

U NEDELJU NOVA AKCIJA PREVENTIVNIH PREGLEDA ŠIROM SRBIJE: Evo šta će sve biti besplatno

Društvo -

Od 8 do 16 sati građani će moći da urade kardiološki pregled i EKG, da izmere nivo šećera u krvi, prekontrolišu vid i da na analizu daju krv iz koje će se određivati tumor markeri na rak jajnika i prostate

BEOGRAD - U nedelju 25. februara se organizuje šesta akcija preventivnih pregleda u više od 80 zdravstvenih ustanova širom Srbije.

Od osam do 16 sati građani će moći da urade kardiološki pregled i EKG, da izmere nivo šećera u krvi, prekontrolišu vid i da na analizu daju krv iz koje će se određivati tumor markeri na rak jajnika i prostate.

foto: Dado Đilas/Ilustracija

U akciju koju je Ministarstvo zdravlja pokrenulo u septembru kako bi se razvila svest o prevenciji i prednostima ranog otkrivanja bolesti, ove nedelje biće uključena sva tri nivoa zdravstva - od primarnog do sekundarnog.

Opšta bolnica Kikinda, recimo, radiće sve preglede planirane za ovu nedelju, uključujući i PSA i tumor marker CA 125, ali ima zdravstvenih ustanova koje nisu u mogućnosti, zbog kapaciteta, da organizuju baš sve preglede sa spiska.

Zdravstveni cenatar Kladovo neće raditi tumor markere, ali je spisku pregleda pridodao i ultrazvuk abdomena. Klinički centar Kragujevac radiće šest pregleda, jer je na spisak dodao urološki i ginekološki pregled.

U Kliničkom centru Srbije uz predviđene za celu Srbiju radiće se i pregledi vezani za dijabetiku, higijenu ishrane i gojaznost.

foto: Nebojša Mandić

Oftalmološki pregled i tumor markeri u KC Niš radiće se u staroj, a kardiološki pregled i merenje nivoa šećera u krvi u novoj zgradi renoviranog centra.

"Akcije se nastavljaju narednih meseci jer je dosadašnji odziv bio izuzetno veliki i potvrdio opravdanost ovog načina promocije zdravlja i kontrole bolesti", kažu za Novosti u Ministarstvu zdravlja.

Na pregled mogu i graćani bez zdravstvene knjižice.

U prethodnih pet akcija pregledano je gotovo 100.000 građana, a kod više od 2.000 bolest je otkrivena na vreme, pa su upućeni na dalju dijagnostiku i lečenje.

I VMA otvara vrata

Povodom 2. marta, Dana Vojnomedicinske akademije, lekari klinika za kardiologiju, endokrinologiju, reumatologiju, vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju VMA besplatno će pregledati građane.

foto: Nebojša Mandić

Pregledi se zakazuju telefonom, u petak od 10 do 14 sati putem broja 066 8727 779. Za ponedeljak i utorak se zakazuju kardiološki, za sredu endokrinološki, za četvrtak pregledi kod vaskularnog hirurga, a za petak kod reumatologa. Pregledi će se obavljati u poliklinici, na trećem spratu VMA.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track