PRESUDA SUDA U STRAZBURU: Srpska firma ostaje bez imovine u Hrvatskoj!
Foto: Profimedia

doneo konačnu odluku

PRESUDA SUDA U STRAZBURU: Srpska firma ostaje bez imovine u Hrvatskoj!

Društvo -

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je kao neosnovanu tužbu beogradskog preduzeća „Mladost turist“, koje je preko ovog suda tražilo od Hrvatske povraćaj nekretnina u Tisnom na ostrvu Murter, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici suda.

Kompanija „Mladost turist“ je u SFRJ koristila zemljište u Tisnom, na kojem je upravljala dečjim odmaralištem „Beograd“, a sada se tamo nalazi osnovna škola.

U tužbi je navedeno da je Hrvatska nakon proglašenja nezavisnosti, ukazom od 26. juna 1992. godine, koji je istog dana stupio na snagu, imovinu pravnih lica sa sedištem u Srbiji ili Crnoj Gori eksproprisala i prebacila na državu, ali da je 2004. ratifikovala sporazum o pitanjima sukcesije, čime se obavezala da vrati tu imovinu vlasnicima, što nikada nije učinila.

Evropski sud je, međutim, prihvatio pravno tumačenje hrvatskih sudova da sam sporazum o pitanjima sukcesije ne daje pojedinačnim fizičkim i pravnim licima pravnu osnovu za povraćaj njihove predratne imovine, već da će takav povraćaj eventualno biti moguć tek kada bude sklopljen dodatni bilateralni ugovor između Hrvatske i Srbije. „Mladost turist“ je tražio ili povraćaj zemljišta, ili novčanu kompenzaciju od četiri miliona evra.

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja