SPREMITE SE ZA NOVI TEMPERATURNI ŠOK: Posle sibirskog minusa PROLEĆNE TEMPERATURE! U sredu 18 u PLUSU, a onda i do 20?!
Foto: AP/Ilustracija

Ledeni talas JE definitivno iza nas

SPREMITE SE ZA NOVI TEMPERATURNI ŠOK: Posle sibirskog minusa PROLEĆNE TEMPERATURE! U sredu 18 u PLUSU, a onda i do 20?!

Društvo -

BEOGRAD - Ledeni talas je prošao i Srbiju naredne nedelje očekuje toplije vreme, ali s čestim padavinama, zbog čega treba pratiti situaciju na rekama, upozorava meteorolog Đorđe Đurić.

"Ulazimo u dosta topliji period, ali česte kiše i ukoliko dođe do naglog topljenja snega, mogu biti novi problem za Srbiju. Treba biti oprezan kad su reke u pitanju i pratiti situaciju", rekao je Đurić, meteorolog "Veder tu ambrela".

foto: AP/Ilustracija

Kako je objasnio, u noći između subote i nedelje očekuje se premeštanje novog ciklona sa Mediterana preko Srbije, koji će doneti oblačnost s kišom, susnežicom i snegom u većem delu zemlje.

Kako ciklon bude nastavio da se kreće ka istoku, povući će sa sobom oblačnost i padavine, tako da se do kraja dana u nedelju očekuje postepeni prestanak padavina i smanjenje oblačnosti, naveo je Đurić.

foto: AP/Ilustracija

Prema njegovim rečima, minimalna temperatura sutra će biti od od -4 do 4 stepeni Celzijusa, a dnevna od 0 na severu do 7 stepeni Celzijusa na jugu Srbije.

U ponedeljak će tokom većeg dela dana u Srbiji biti suvo, ali će tokom večeri novi ciklon s Jadrana doneti oblačnost i kišu, dok se sneg očekuje u planinskim predelima i na istoku zemlje, navodi Đurić. Temperature će se kretati u rasponu od 3 stepena Celzijusa na severu do 13 stepeni Celzijusa na jugu Srbije.

foto: AP/Ilustracija

U utorak će, navodi Đurić, i dalje padati kiša, ali uz dalji priliv toplije vazdušne mase, tako da će sneg padati samo na planinama i na istoku Srbije, dok će se temprature kretati u rasponu od 8 do 16 stepeni Celzijusa.

Đurić, ipak, ističe da će i u ponedeljak i u utorak u košavskom području duvati jak jugoistočni vetar, a na jugu Banata s olujnim udarima. Od srede se nastavlja trend čestih padavina, ali će temperature biti primerene martu, napominje on.

foto: Reuters/Ilustracija

"Za nas je generalno kraj ovog ledenog talasa, nećemo više imati ovako ekstremno niske temperature. Od srede nas očekuju česte padavine, uglavnom kiša, a sneg prevashodno na višim planinama. Temperatura će biti oko ili nešto malo iznad proseka za mart", rekao je Đurić. On je istakao da će u većini predela u sredu temperatura biti od 12 do 18 stepeni Celzijusa.

U četvrtak će ponovo doći do pada temperature, naglasio je, ali će potom opet porasti, pa se krajem sledeće nedelje ponegde može očekivati i 20 stepeni Celzijusa.

foto: Nebojša Mandić

"Sve u svemu imaćemo temperaturne oscilacije i česte padavine, ali neće biti ozbiljnijeg zahlađenja u narednom periodu", zaključio je Đurić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KAKO PREŽIVETI TEMPERATURNI ŠOK?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track