(FOTO, VIDEO) SEĆANJE NA 9. MART: Navršava se 27 godina od velikih demonstracija
Foto: Pritnscreen

PROTEST PROTIV MILOŠEVIĆEVOG REŽIMA

(FOTO, VIDEO) SEĆANJE NA 9. MART: Navršava se 27 godina od velikih demonstracija

Društvo -

BEOGRAD - Danas se navršava 27 godina od prvih velikih opozicionih demonstracija koje je u Beogradu, zbog ratnohuškačke politike tadašnje državne Televizije Beograd 9. marta 1991. organizovao Srpski pokret obnove (SPO).

Tokom demonstracija na kojima je učestvovalo na desetine hiljada građana, poginuli su učenik Branivoj Milinović i policajac Nedeljko Kosović, a više stotina građana je povređeno.

foto: Pritnscreen

Demonstracije su na kratko uzdrmale vlast tadašnjeg predsednika Srbije i lidera Socijalističke partije Srbije (SPS) Slobodana Miloševića.

Protest je predvodio predsednik SPO-a Vuk Drašković, sa zahtevom da tadašnji direktor državne televizije Dušan Mitević i urednici Slavko Budihna, Predrag Vitas, Ivan Krivec i Sergej Šestakov podnesu ostavke.

Neposredan povod za protest bio je komentar na TV Beograd u kojem je Slavko Budihna optužio SPO da je produžena ruka "ustaškog" hrvatskog režima.

Nakon sukoba u centru Beograda, Predsedništvo SFRJ odlučilo je da pošalje tenkove na beogradske ulice.

foto: Pritnscreen

Drašković i tadašnji potpredsednik SPO-a Jovan Marjanović su uhapšeni.

Narednog dana uveče na Terazijskom platou, u centru Beograda, okupilo se hiljade studenata koji su pored ostavki čelnika TV Beograd, tražili i ostavku ministra policije Radmila Bogdanovića i oslobađanje uhapšenih opozicionih lidera, među kojima je bio i Drašković.

Skupština Srbije je ubrzo posle demonstracija usvojila ostavke čelnika TV Beograd, kao i ostavku Radmila Bogdanovića. SPO je u aktuelni saziv parlamenta ušao na listi vladajuće Srpske napredne stranke koja je na republičkom nivou u koaliciji sa SPS-om.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track