MINISTAR DAMAMA DELIO RUŽE NA KONFERENCIJI: Žene u selu u težem položaju od onih u gradu
Foto: Tanjug/Tanja Valič

"Žene iz ruralnih krajeva - ravnopravne građanke Srbije"

MINISTAR DAMAMA DELIO RUŽE NA KONFERENCIJI: Žene u selu u težem položaju od onih u gradu

Društvo -

U seoskim područjima svega 12 odsto žena vlasnice su kuća u kojima žive, a 16 odsto su vlasnice zemlje

BEOGRAD - Žene u seoskim područjima žive teže od onih u gradu - 12 odsto njih nema zdravstveno, a više od 60 odsto je bez penzijskog osiguranja, izjavila je danas predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.

Gojkovićeva je na nacionalnoj konferenciji "Žene iz ruralnih krajeva - ravnopravne građanke Srbije", iznela podatke da su u seoskim područjima svega 12 odsto žena vlasnice kuća u kojima žive, a 16 odsto vlasnice zemlje.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Prema njenim rečima, seoska područja nisu dovoljno razvijena, a položaj žena u tim sredinama je posebno težak položaj žena jer su one uglavnom neobrazovane, preopterećene obavezama u domaćinstvu i bez adekvatne zdrastvene nege.

Da bi se položaj žena na selu promenio Srbija radi na razvijanju programa preduzetništva, a obezbeđeni su i posebni podsticaji za žene koje se bave poljoprivredom, istakla je Gojkovićeva.

"Na nama je da donosimo dobre zakone i da oni ne ostanu mrtvo slovo na papiru, kao i da budu primenljivi kako u gradovima, tako i u manjim sredinama", rekla je Gojković.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Ona je podsetila da je Skupština u decembru 2017. godine donela Zakon o finansijskoj podršci porodici kojim se omogućava ženama koje nisu u radnom odnosu da ostvare pravo na porodiljski dodatak.

"Takođe 2016. godine uveli smo rodno budžetiranje, koje omogućava da žene poljoprivrednice dobijaju više sredstava za podsticaj", rekla je Gojković i istakla da je problem nasilja nad ženama takođe više izražen kada su u pitanju žene iz ruralnih područja, jer je zbog pritiska male sredine teže nasilje prijaviti.

Ona je naglasila da se očekuje donošenje novog Zakon o ravnopravnosti koji će zameniti prethodni donet 2009. godine, i kako kaže, biti moderniji i otići "korak dalje" u zaštiti prava žena.

"Moj apel je da taj zakon dođe u Skuppštinu po redovnoj, a ne po hitnoj proceduri i važno je da bude sprovodiv u celoj državi", zaključila je Gojković.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Ministarka bez portfelja za demografiju i populacionu politiku Slavica Djukić Dejanović rekla je da je većina opština u kojima je demografska slika loša u ruralnim područjima.

"U proseku 10 odsto žena u tim sredinama nema završenu osnovu školu, njih 22 odsto završilo je osnovno školovanje, a u udelu nepismenih žena njih 83 odsto je starije od 60 odsto", navela je Đukić Dejanović.

Kako kaže, samo 17 odsto žena na teritoriji Srbije je registrovano kao vlasnice imovine, a od toga su njih dve trećine udovice. "U svih 15 opština u kojima smo primenjivali mere populacione politike manje od 50 odsto žena je tokom trudnoće išlo na redovne ginekološke preglede, najviše penzionerki živi van grada, četvrtina od ukupnog broja u Srbiji, a prosečna starost žena u selima je oko 45 godina", rekla je ministarka.

Ona je podvukla da svaka žena, ma gde živela, mora imati edukativnu i zdrastvenu podršku i mogućnost da bude ekonomski ravnopravna i da dostojanstveno stari.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici čestitao je ženama 8. mart na srpskom jeziku u podvukao da je za EU ravnopravnost žena i muškaraca ključna vrednost.

"Evropa je jedno od najbezbednijih i najravnopravnijih mesta za žene na svetu, ali uvek može da se uradi više. Rad žena na selu je ključan za preživljavanje mnogih delova naše planete, a položaj žena u ruralnim sredinama je važan deo globalne agende", rekao je Fabrici.

Kako je istakao, žene proizvode 50 odsto hrane u svetu i više od 80 odsto hrane u razvijenim zemljama, dok sa druge strane poseduju manje od 15 odsto zemlje na svetu i manje od dva odsto žena je vlasnica imovine u razvijenim zemljama.

"To su problemi koji zahtevaju sveobuhvatna rešenja i mi podržavamo Srbiju na putu njihovih rešavanja. Rodna jednakost je ulaganje u društvo i budućnost", istakao je Fabrici.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Tanja Valič)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track