PAZITE SE FEJSBUK PREVARE U SRBIJI! Beograđanki stigla ova poruka, a dva dana kasnije 15 prijatelja postali ŽRTVE!
Foto: Profimedia

VODITE RAČUNA

PAZITE SE FEJSBUK PREVARE U SRBIJI! Beograđanki stigla ova poruka, a dva dana kasnije 15 prijatelja postali ŽRTVE!

Društvo -

Aleksandra S. (32) iz Beograda je u utorak pokušala da se uloguje na svoj Fejsbuk nalog kada joj je mreža javila da neko pokušava da ga hakuje.

Sutradan je uspela da uđe na profil, ali joj je uskoro postalo jasno da je ona meta sajber napada, ali da su krajnji cilj bili njeni prijatelji. Za samo dva dana više od 15 njenih poznanika i poslovnih saradnika postali su žrtve prevare koja hara Srbijom.

- Počelo je kada mi je u utorak neko ušao na profil. Odmah sam zvala druga koji se razume više od mene i u sredu ujutru sam pratila uputstvo na Fejsbuku i povratila nalog, samo da bi mi iste večeri stigla notifikacija da neko ponovo pokušava da uđe na moj profil. Ovoga puta su uspeli, promenili šifru i ja više nisam imala pristup. Mogla sam samo da čekam. Čim sam se probudila dočekale su me SMS poruke prijatelja koji su me pitali da li je sve u redu i rekli da neko pokušava da ih kontaktira sa mog profila – priča žena koja je shvatila da joj je pored Fejsbuka hakovan i službeni mejl.

foto: Profimedia

Beograđanka koja radi u zdravstvu je znala da na poslovnom mejlu ima podatke pacijenata i da više ne sme da čeka i odmah je blokirala nalog.

- Nije prošlo ni dva dana a prijatelji su počeli da mi šalju slike razgovora koje je neko sa njima vodio u moje ime. Prevaranti su uložili vreme da zvuče kao da sam stvarno ja, čak su ulazili u priču sa ljudima i slali „opušteno, ma ja sam, samo sam malo u frci“, a onda su im tražili da im na taj i taj račun pošalju deset evra ili podatke kartice – nastavlja da objašnjava žena.

Čim je čula da su u njeno ime pokušali od ljudi da iznude novac, počela je da upozorava sve koje je mogla, ali prevara je već odmakla.

- Prijatelj je razgovarao sa njima dok ga nisu ubedili da sam to ja. Dao im je podatke sa kartice. Za dva minuta su mu preko interneta skinuli 22.000 dinara. Nisam više znala šta da radim i uz dokaze i otišla u policiju, koja je pokrenula istragu. Posle tri dana pisanja Fejsbuku i slanja ličnih dokumenata u nedelju su mi konačno vratili pristup profilu. Ušla sam u inboks i videla da je čak 15 mojih poznanika poslalo podatke sa kartice i sve sam zvala da ih odmah blokiraju. Među tim ljudima su mi i poslovni saradnici i cela situacija je jako neprijatna. Mogu samo da vas upozorim da bih sprečila da se drugima desi ovako nešto- poručuje Beograđanka.

(Kurir.rs/Blic-N.G.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Nova prevara na srpskim pumpama!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja