DRAMA! SPREČENO ISELJENJE PORODICE MAURER: Podstanar podigao kredit, pa sad njima uzimaju stan
Foto: Zdruzena akcija Krov nad glavom, Privatna Arhiva

Bulevar kralja Aleksandra

DRAMA! SPREČENO ISELJENJE PORODICE MAURER: Podstanar podigao kredit, pa sad njima uzimaju stan

Društvo -

Prevarant falsifikovao dokumenta i kod banke se zadužio 145.000 evra, zbog čega Silvana i njena ćerka Nina mogu da ostanu bez nekretnine u centru Beograda

Nekoliko desetina građana i aktivista organizacija Krov nad glavom i Kolektivna odbrana stanara okupilo se juče ispred stana porodice Maurer u beogradskom Bulevaru kralja Aleksandra kako bi sprečilo iseljenje te porodice.

Međutim, izvršitelji, čiji je dolazak bio najavljen za devet časova, nisu se pojavili.

Podnela tužbu

Silvana Maurer kaže da je u novembru 2016. saznala da bi mogla da ostane bez nekretnine jer je njen bivši podstanar falsifikovao papire bivšeg vlasnika i u banci podigao kredit od 145.000 evra, gde je založio stan pod hipoteku.

Ona ističe da je policija utvrdila da su dokumenta falsifikat, da su rekli da će tog čoveka goniti, jer im je poznat i znaju njegovo pravo ime, ali da je postupak obustavljen. Podnela je tužbu protiv podstanara, ali i bivšeg vlasnika i banke.

Protiv „podstanara“ krivični postupak vodi i bivši vlasnik, od koga je Silvana kupila stan pre 17 godina.

- Banka je odlučila da proda naš stan jer od njega nije mogla da izvuče pare, iako je znala da to nije njegov stan. Mi smo od tada intenzivirali borbu - dodaje Silvanina ćerka Nina Maurer.

Stan na prodaju

Silvana kaže da je stan bio na javnoj prodaji, da je otišla da ljudima objasni o čemu je reč i da su svi zainteresovani odustali, osim jednog kupca, koji je na kraju i kupio stan. Ističe da je veliki problem što proces dokazivanja prevare sporo ide i da godinu dana pokušavaju da izveštače falsifikovani potpis.

Juče je bio peti pokušaj iseljenja porodice Maurer. Prvi osnovni sud je 16. januara odredio privremenu meru zabrane iseljenja do okončanja istražnog postupka, međutim, samo nekoliko nedelja kasnije, na predlog banke, Prvi osnovni sud u Beogradu je rešenje ukinuo.

Ljudi koji su se juče okupili da spreče iseljenje porodice Maurer nosili su transparente „Niko bez krova“, „Stop“ i „Sram, sram, sram“, dok je preko ulaza bio zakačen transparent „Ne damo“.

Kurir / E.K.

Foto: Privatna arhiva, Združena akcija Krov nad glavom

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

U toku je iseljavanje majke sa dvoje male dece iz Njegoševe ulice u Beogradu. Veliki broj policajaca i građana se okupilo ispred broja 65

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track