KUBUROVIĆ: U Predlogu zakona o nestalim bebama i amandmani roditelja
Foto: Nebojša Mandić

narednih meseci na dnevnom redu skupštine

KUBUROVIĆ: U Predlogu zakona o nestalim bebama i amandmani roditelja

Društvo -

BEOGRAD - Ministarka pravde Nela Kuburović povrdila je danas da je Vlada Srbije na nedavnoj sednici usvojila Predlog zakona o "nestalim bebama" u koji su ugrađene i odredbe koje su sugerisala udruženja roditelja nestalih beba i da očekuje da će se on narednih meseci naći na dnevnom redu skupštine radi usvajanja.

Ona je podsetila da se predlog zakona već nalazio u skupštinskoj proceduri, ali, kako je navela, kao i svi zakoni po formiranju nove Vlade je morao da bude povučen da bi se pribavila nova mišljenja.

"Ovog puta su u Predlog implementirane odredbe koje su bile deo dogovora sa pojedinim udruženjima roditelja i JUKOM-om i koje su u tom momentu već bile predložene kao amandmani, tako da smo ovog puta skratili proceduru i implementirani ih u predlog zakona", napomenula je Kuburović odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

Upitana kada će zakon biti usvojen u skupštini, Kuburović je rekla da to ne zavisi od nje, već od predsednika Narodne skupštine koji odlučuje kada će nešto da stavi na dnevni red.

"Ali obaveza je Srbije da u što kraćem roku zakon usvoji, tako da verujem da će u narednim mesecima biti na dnevnom redu", rekla je Kuburović, ukazujući da je suština tog zakona "da može da se odredi novčana naknada ako ne može da se utvrdi status deteta za koje se pretpostavlja da je nestalo iz porodilišta".

Savet Evrope juče je ponovo pozvao vlasti u Srbiji da preduzmu sve neophodne mere za usvajanje Zakona o nestalim bebama u cilju uvođenja mehanizma za pružanje pojedinacnih obeštećenja svim roditeljima "nestalih" beba i da mu pristupe kao pitanju od najvišeg prioriteta.

Savet Evrope u ovom slučaju sprovodi nadzor nad izvršenjem presude Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine, kojom je, povodom predstavke Zorice Jovanović u čiju je korist presudio, državi Srbiji naložio da zakonski i institucionalno reši pitanje nestalih beba.

Tom odlukom je Srbiji naloženo da isplati 10.000 evra odštete i sudske troškove Zorici Jovanović jer država ni posle 30 godina nije uspela da objasni šta se dogodilo sa njenom bebom, koja je rođena kao zdrava na klinici u Ćupriji u oktobru 1983, a zatim tri dana kasnije umrla.

Porodilji nikada nije ponuđeno objašnjenje niti joj je bilo dozvoljeno da vidi telo deteta, a vlasti nisu uspele da pronađu ni bebinu umrlicu ni rezultate autopsije, a tužbe protiv osoblja klinike odbijene su kao neosnovane.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Nebojša Mandić, ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) OSTALI BEZ STANA ZBOG PREVARE POSTANARA! Evo kako su izvršitelji oteli stan porodici Maurer!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track