ZNAMO IH PO VATRENOJ PROSLAVI BOŽIĆA, A EVO KO SU ZAPRAVO SRBI IZ DŽEKSONA: Prave najbolji hleb u Americi, uče najmlađe srpskoj kulturi, tradiciji, običajima, a zbog njih se komšije Irci i Nemci deklarišu kao Srbi i prelaze u pravoslavlje
Foto: Printscreen

zajednica koja je ponosna na svoje poreklo i tradiciju

ZNAMO IH PO VATRENOJ PROSLAVI BOŽIĆA, A EVO KO SU ZAPRAVO SRBI IZ DŽEKSONA: Prave najbolji hleb u Americi, uče najmlađe srpskoj kulturi, tradiciji, običajima, a zbog njih se komšije Irci i Nemci deklarišu kao Srbi i prelaze u pravoslavlje

Društvo -

U ovom gradu nalazi se i crkva Sv. Save, najstarija srpska pravoslavna crkva na tlu Amerike (sagrađena 1894), koju je osnovao i sagradio prvi srpski monah koji je rođen na ovom kontinentu, Sveti Sevastijan Džeksonski, koji je kanonizovan pre četiri godine

O Srbima iz kalifornijskog gradića Džeksona znamo ponajviše po onom nadaleko čuvenoj i “vatrenoj” proslavi pravoslavnog Božića. Svi, dakako, pamtimo snimke na kojima kolona džipova zauzima busiju na sred glavne gradske ulice, dok iz njih izlaze ljudi naoružani “dugim cevima”.

foto: Printscreen/Youtube

Sledi kanonada iz svog raspoloživog oružja, a paljba se prekida samo da bi se eventualno promenile patrone ili uzelo rezervno oružje iz automobila. Prošle godine specijalni gost na njihovom slavlju bio je generalni menadžer Sakramento Kingsa i proslavljeni srpski košarkaš Vlade Divac.

Ekipa banjalučke Alternativne televizije je zapucala na lice mesta, u Kaliforniju, i otkrila da se iza te pomalo pežorativne i banalne slike “prangijanja” krije jedna sjajna zajednica naših zemljaka koja je ponosna na svoje poreklo i tradiciju, koje čuva već više od 150 godina.

foto: Printscreen/Youtube

U gradu koji su u vreme Zlatne groznice na Aljasci osnovali srpski i italijanski doseljenici nalazi se i crkva Svetog Save, najstarija srpska pravoslavna crkva na tlu Amerike (sagrađena 1894), koju je osnovao i sagradio prvi srpski monah koji je rođen na ovom kontinentu, Sveti Sevastijan Džeksonski, koga je Sveti Sinod kanonizovao pre četiri godine.

U Džeksonu se pravi i najbolji hleb u Americi, pogađate, upravo u pekari jednog Srbina.

Najpoznatiji filmski kauboj svih vremena, Džon Vejn, često je dolazio i odsedao u lokalnom hotelu Nacional, koji, naravno, drže Srbi. Upravo su vlasnici tog hotela i organizatori letnjeg kampa za srpsku i decu iz mešovitih brakova, tokom koga najmlađi imaju prilike da nauče nešto više o kulturi, jeziku i tradiciji njihovih predaka.

U lokalnoj crkvi Svetog Save čuvaju se tragovi, fotografije i zapisi o tome kako su lokalni Srbi svojevremeno kao dobrovoljci otišli na Solunski Front, da pomognu svojoj braći na putu povratka u okupiranu otadžbinu.

A o tome koliko su Srbi kao zajednica poštovani govori da je nekoliko Iraca i Nemaca i njihovih porodica, između ostalih zamenik lokalnog šerifa, prešli u pravoslavlje i danas se deklarišu kao Srbi.

(Kurir.rs/Alternativna televizija, Serbian times)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track