Lik doktora Hausa nije nastao po uzoru na „doktora Pečnera” iz Srbije
Foto: Printscreen Prva TV

ponosan na srpsko poreklo

Lik doktora Hausa nije nastao po uzoru na „doktora Pečnera” iz Srbije

Društvo -

Kurir je među medijima koji su preneli da je „bivši bubnjar Bajage i instruktora” doktor Tomas Pečner bio inspiracija za kreiranje glavnog lika serije „House MD“ Gregorija Hausa. Fake news Tragač je ustanovio da su obe tvrdnje netačne – niti je Pečner svirao u bendu Bajaga i instruktori, niti je poslužio kao inspiracija za lik doktora Hausa.

Producent popularne serije Dejvid Šor je u intervjuima u više navrata navodio da mu je glavna inspiracija za dr Hausa bio junak Artura Konana Dojla Šerlok Holms.

Još jedna netačna tvrdnja u vezi sa Tomasom Pečnerom je i ta da je on bivši bubnjar benda Bajaga i instruktori. Da ova informacija nije tačna potvrdili su osnivač i frontmen grupe Momčilo Bajagić i njihov menadžer Gane Pecikoza, uz komentar da je Pečner pre osnivanja poznate srpske grupe svirao u bendu Potop sa njihovim trenutnim klavijaturistom Sašom Loknerom, ali nikad nije bio ni u jednom sastavu Bajage.

Nije potpuna ni tvrdnja da "leči pola Holivuda".. Istina je da se dr Tomas pominje na sajtovima alternativne medicine koji govore o takozvanim „klovn doktorima“, ali nigde ne piše da je on popularan među američkim filmskim i televizijskim zvezdama.

(Kurir.rs/Exploziv)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track