400 OBRENOVČANA JOŠ BEZ KUĆE: Ne vredi nam više ni da plačemo!
Foto: Udovicic

Strašno

400 OBRENOVČANA JOŠ BEZ KUĆE: Ne vredi nam više ni da plačemo!

Društvo -
Očaj: Godinu dana nakon katastrofalnih poplava, u kojima je stradao i Obrenovac, mnogo ljudi u tom gradu je bez svog krova nad glavom i ne znaju kad će ga imati

OBRENOVAC - Proleće je sobom donelo nove opasnosti od poplava širom Srbije, a još se nismo oporavili ni od onih koje su sa prvim danima aprila prošle godine napravile pravu katastrofu.Najjači intenzitet dostigle su u maju, kad je bujica potopila Obrenovac. Nepunu godinu kasnije, čak 400 meštana tog grada i dalje se nalazi u privremenom smeštaju. Jedna od njih je Sanja Verović (42), koja kaže da se navikla na teške uslove u kojima živi s ćerkom i suprugom u vojnoj kasarni.

Lekovi za smirenje- Prvo sam plakala i plakala, ali sam shvatila da moram da ostanem normalna ako hoću da se na proleće vratim u svoju kuću. Ovde nije kao u domu, ali važno je da je toplo, suvo, da imamo rešo i mašinu za pranje veša. Uredno nam je, jer smo napravili spisak zaduženja. Tačno se zna ko čisti, ko pere, sprema hranu i kome je dozvoljeno da uđe. Mi sve delimo, družimo se i pomažemo. Više ne pijemo ni „bromazepame“ - objašnjava ova domaćica dok sprema krofne.Njena ćerka Katarina (14) pod slabim svetlom lampe priprema test za malu maturu. Sanja dodaje da se nisu vratili u kuću jer je sanacija objekta počela kasno, te zidovi nisu uspeli da se osuše, zbog čega konstantno izbija vlaga.Jovica Ristić (40) živeo je kao podstanar u centru grada, ali uprkos dobijanju rešenja na 144.000 dinara, na novac još čeka.

Bili bez grejanja- Prvo sam bio u hali Pionir, pa sam nakon dva meseca preseljen ovde. Šta da vam kažem. Navikli smo se i pomirili sa sudbinom - zaključuje on.Društvo im pravi i Danica Budrovac Stanić (69), koja iz jednog od ukupno tri vojna objekta u sklopu kasarne koji su opremljeni za potrebe evakuisanih građana, dolazi u ovaj kako bi se ugrejala.- Kod mene nema radijatora, a neki sustanari su pokidali i sve ostalo. Vrše nuždu tamo gde treba da se tuširaju ili spremaju hranu. To je katastrofa. Ali bolje i to nego da uzmem 96.000 dinara koje su hteli da mi daju na osnovu procene štete na mojoj kući. Šta ću s tim?! - navodi Danica, koja ne zna do kada će ostati u privremenom smeštaju.

Miroslav Čučković, predsednik opštineIZ HOTELA SE U KASARNU DANAS PREBACUJU 232 OSOBEPredsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković kaže da se u istoimenom hotelu, u kojem je juče ujutru izbio manji požar zbog zapaljene kante za smeće, nalaze 232 osobe, čija selidba u kasarnu počinje danas.- Hotel „Obrenovac“ je u vlasništvu EPS, u stečaju je i nalazi se u procesu prodaje. U međuvremenu je totalno dezavuisan. Zato je Centar za socijalni rad organizovao selidbu u kasarnu, u kojoj je smešteno 186 ljudi. Za veliku većinu će taj boravak biti kratak, jer im je kuća u fazi zidanja ili je već gotova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track