50 putnika iz Srbije za dlaku izbeglo smrt: Deca se gušila i vrištala u zapaljenom autobusu!
Foto: Kurir

Strava u Grčkoj

50 putnika iz Srbije za dlaku izbeglo smrt: Deca se gušila i vrištala u zapaljenom autobusu!

Društvo -
Vozilo „Rasto tursa“ izgorelo kod Parge dok je turiste vraćalo za Beograd. Skoro svi ostali bez prtljaga, a iz agencije putnicima rekli da je krivo maslinovo ulje koje se prosulo na motor
1 / 2 Foto: Kurir

BEOGRAD - Autobus transportnog preduzeća „Rasto turs“ potpuno je izgoreo dok je u ponedeljak po podne prevozio više od 50 putnika iz grčkog letovališta Parga za Beograd.Niko od putnika, na sreću, nije povređen, ali su mnogi od njih ostali bez prtljaga koje je plamen progutao. Kako pričaju očevici, požar je buknuo pola sata nakon što je autobus krenuo iz Parge, a za svega nekoliko minuta vatra ga je progutala. Inače, autobus je iznajmila turistička agencija „Akva travel“ i drugi deo putnika vozio se upravo u autobusu ove agencije, odmah ispred izgorelog vozila „Rasto tursa“.

Uništen... Troja vatrogasna kola gasila požar
Uništen... Troja vatrogasna kola gasila požar

Plašili se eksplozije- Ubrzo pošto smo krenuli primetili smo da je autobus „Rasto tursa“ počeo da se dimi. Naši vozači su odmah izašli i pokušali da ugase plamen aparatom za gašenje požara. Međutim, vatra je bila sve veća i širila se neverovatnom brzinom. Putnici su, srećom, uspeli da izađu na vreme, ali mislim da je oko 80 odsto prtljaga izgorelo - priča dopisnik Kurira Igor Kem, koji je bio među putnicima drugog autobusa.Putnica Marija Savčić kaže da su se plašili da ne dođe do eksplozije.- Iz turističke agencije su nas uveravali da je u autobusu nafta i da ona može samo da se zapali. Tvrdili su i da je požar nastao jer se maslinovo ulje prosulo na motor autobusa. Plamen je prestravio decu koja su plakala, vrištala i gušila se u dimu dok su ih roditelji iznosili iz vozila - priseća se Marija.

Očajni... Putnici ostali gotovo bez ičega
Očajni... Putnici ostali gotovo bez ičega

Prošao tehničkiPožar su gasila tri vatrogasna vozila. U agenciji „Akva travel“ juče su tvrdili da ne znaju za izgoreli autobus i da izjavu možemo dobiti od direktora kad se vrati s puta. U „Rasto tursu“ kažu da svi autobusi prolaze veliki tehnički pregled dva puta godišnje i da ih mehaničari dodatno pregledaju po potrebi.- Ne znamo uzrok požara, čekamo izveštaj policije - kaže Ljiljana Stojanović iz „Rasto tursa“.

Ovo im nije prvi propustPIJANI VOZAČ UGROZIO 63 DECEOvo nije prvi incident s autobusom „Rasto tursa“. Kako je Kurir pisao u maju, vozač ovog preduzeća V. M. (53) iz Kragujevca umalo da ugrozi život 63 dece petog razreda OŠ „Dositej Obradović“ s Voždovca jer je hteo da ih pod dejstvom alkohola vozi na Divčibare. Srećom procedura pred ekskurziju podrazumeva dolazak policije, proveru tehničkih detalja na vozilu i alko-test za prevoznika. Tako je otkriveno da šofer ima 0,48 promila alkohola u krvi.

SATNICA NESREĆE14.00 autobus kreće iz Parge14.35 zadnji deo autobusa počinje da se dimi14.40 vozači iz drugog autobusa pokušavaju aparatom za gašenje požara da ugase plamen14.45 vatra se širi i zahvata celo vozilo14.55 dolaze tri vatrogasna vozila15.10 požar u potpunosti ugašen

HRONOLOGIJA11. avgust - autobus „Niš ekspresa“ koji je saobraćao na relaciji Skoplje-Beograd izgoreo u eksploziji izazvanoj paljenjem gume na auto-putu kod Leskovca.5. avgust - Lastin“ autobus koji je iz Budve išao za Beograd u potpunosti je izgoreo u kanjonu Morače u Crnoj Gori. 2. avgust - autobus „Intertursa“ zapalio se tokom vožnje usred tunela Sozina kod Bara. Tunel je bio zatvoren za saobraćaj.30. jun - autobus „Ozlem tursa“ zapalio se na putu Rožaje-Bar u blizini ski-centra Lokve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track